Technológia

3D holoorvos rendelt az űrálomáson

A NASA a minap arról számolt be, hogy sikerült egy majdnem olyan forradalmi technológiát tesztelnie, mint amilyet a Star Trek: Voyager sorozatban használnak. Az Amerikai Űrkutatási Hivatal ugyanis hús-vér orvost hologram formájában sugárzott fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére, egy általa holoportációnak nevezett eljárás keretében.

A hasonlat persze kicsit sántít, ugyanis a holodoktor esetében nem egy mesterséges személyről, hanem egy valódi, hús-vér doktorról volt szó: Dr. Josef Schmidről, a NASA egyik sebészéről, aki a Microsoft Kinect segítségével jelenhetett meg az ISS fedélzetén. Ott is csak annak számára, aki viselte a korábban az állomásra felvitt, szintén a Microsoft által gyártott HoloLens szemüveget, ami megjelenítette a doktor háromdimenziós képét úgy, mintha az az ISS fedélzetén tartózkodott volna.

hologram
Dr. Josef Schmid, a NASA sebésze az ISS fedélzetén hologram formában, a jól ismert vulkáni kézjelet mutat.

A NASA a technológiát olyan kétirányú kommunikációvá próbálja majd meg továbbfejleszteni, aminek keretében a Földön élő emberek az űrbe holoportálása mellett az űrhajósokat is kvázi „visszahelyezhetik” majd a Földre.

„Ezt privát orvosi konferenciákra, magánpszichiátriai megbeszélésekre és privát családi beszélgetésekre fogjuk használni, valamint arra, hogy VIP személyeket vigyünk fel az űrállomásra, hogy meglátogassák az űrhajósokat.”

„Képzeljük el, hogy egy kivételesen összetett technológia legjobb oktatóját vagy tervezőjét magunk mellé tudjuk hozni, bárhol is dolgozunk rajta. Együtt dolgozhatunk vele a készüléken, akárcsak a két legjobb sebész egy műtét közben. Ez mindenkit megnyugtatna, tudván, hogy a legjobb csapat dolgozik együtt egy kritikus hardverdarabon” – mondta Schmid.

A holoportáció és az ehhez hasonló eszközök a NASA szerint nagy hatással lehetnek a mélyűrutazás jövőjére, mert lehetővé tehetik majd, hogy a Földtől elképzelhetetlenül messze eltávolodó űrhajósok továbbra is kapcsolatban maradjanak szeretteikkel, munkatársaikkal vagy akár orvosokkal a Földön. Ugyanakkor problémát fog jelenteni, hogy már a Mars távolságára is csak 20 perces késleltetéssel tudnak a jelek eljutni, ami az élő kommunikációt a hagyományos formában lehetetlenné teszi.

hologram
Az egész Holoportation csapat tagjai virtuálisan a Nemzetközi Űrállomáson.

Ugyanakkor a technológia a Földön is hasznosítható lehet majd más, nehezen megközelíthető szélsőséges környezetekben, mint pl. az Antarktiszon, vagy a tengeri olajfúrótornyokon, esetleg katonai hadműveletek helyszínén. Ezeken ugyanis szintén segíthet majd a szorult helyzetekbe került emberek kommunikációjában és együttdolgozásában szakértőkkel különböző orvosi vagy műszaki vészhelyzetek elhárítása érdekében.

(pcforum)