Hazai hírek

Mától van gyermekjogi ombudsman

Jozef Mikloško
Jozef Mikloško Forrás: Úsmev ako dar

A szerdai szavazáson 130 szavazatból 79-et szerzett, így a gyermekjogi biztos hat évre végül Jozef Mikloško lett. Mától tölti be hivatalát. Jozef Miloško gyermekorvos, egyetemi oktató, az Úsmev ako dar szervezet elnöke.

Jozef Mikloško Viera Tomanovát (a Smer volt munkaügyi miniszterét) váltja a funkcióban, aki 2015 óta töltötte be ezt a feladatkört. A képvislőház tavaly december óta többször kísérelte meg kiválasztani a megfelelő személyt a funkcióba, amelyre a győztesen kívül kandidált még Janette Motlová, Natália Blahová (aki 2016-ban a Čistý deň gyermekotthon körüli visszásságokra hívta fel a figyelmet) és Júlia Lindtnerová is (akinek a munkája és módszerei ellen korábban számos szülő tiltakozott).

Jozef MikloškoA gyermekjogi ombudsman a gyerekek törvény előtti jogi képviseletét kell ellássa. Jozef Miloškóról tudni lehet, hogy nem egy haladó gondolkodású ember, és rendkívül sokat szerepel a finoman melléksodratúnak mondható médiákban. Ezért sem vagyunk meggyőzve arról, hogy a gyermekek jogainak képviselete a legjobb kezekbe került.

A gyermekjogi ombudsman oldala, ahová a gyerekek fordulhatnak (https://vop.gov.sk/pomahame-detom/).

Az anonimitás megőrzése mellett arra kérik a látogatókat, hogy az űrlap kitöltésekor ne adjon meg senkiről konkrét információkat (ún. személyes adatokat), azaz olyan információkat, amelyek alapján a kérdezőt azonosítani lehet (például a vezeték- és utónevét a lakcímével együtt). Elég, ha csak a keresztnevet vagy becenevet és egy e-mail címet ad meg, amelyre a választ küldhetik.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [74.42 KB]