Közösség

Mutatjuk milyen legyen a COVID pozitív kezelése

COVID pozitívAz interneten nem sok használható tanácsot kapunk a COVID pozitív emberek otthoni kezelését illetően, ezért itt egy kis általános útmutató, hogy ne kezeljük nagyon félre magunkat, ha véletlenül elkapnánk a kórt…
  1. 38 °C feletti testhőmérséklet felett vegyünk be Novalgint, Paracetamolt, Metamizolt  vagy Ibuprofent az általános betegtájékoztató útmutatóban ajánlott adagokban.
    A testhőmérsékletet naponta többször mérjük meg. Ha a 38 °C feletti hőmérséklet 3 napnál hosszabb ideig tart, a háziorvoshoz kell fordulni.
  2. Folyadékokat (víz, gyógyteák), folyamatosan kell fogyasztani, de egyszerre csak kis mennyiséget, az idős betegek számára aktívan ajánlgatva, az állapottól függően, akár szívószálon vagy csövön keresztül, esetleg kanalanként. Ha figyeljük a vizeletet, hamarabb észrevesszük, ha a beteget a kiszáradás fenyegeti, mivel ilyenkor a vizelet mennyisége csökken.
  3. Nem árt, ha sikerül beszerezni pár házi CRP tesztet a gyógyszertárból, ami egy csepp vér segítségével megtudhatja, hogy a vírustól legyengült légutakban nem indul-e meg a bakteriális felülfertőződés, amire antibiotikumokat kell kapni.
  4. Ha nehézségei vannak a légzéssel az erőfeszítés során (a WC-re menve, lépcsőn felfelé haladva), tanácsos gyógyszertárban vagy máshol beszerezni egy  „ujjra csíptetős” oximétert (pulzoximéter) a vér oxigénellátásának mérésére. A vér normális oxigéntelítettsége mindig meghaladja a 94% -ot, 90% alatt a testet oxigénnel kell ellátni minden további százaléknyi csökkenés az állapot romlásról árulkodik. Figyelni lehet a percenkénti légzésszámot is. A normális légzésszám percenként kevesebb mint 20. A nyugalomban fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel fenyegető légzési elégtelenségre utal! Ha a légzés minősége romlik, hívjon mentőt.
  5. A pulzusszám alakulása. Számoljuk meg a beteg pulzusszámát. Felnőttekben a normál tartomány 60-90/min. között van. A lázcsillapítás csökkenti a szapora szívverés és a légszomj érzését. A tartósan 90/min. feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal.
  6. A száraz köhögés kezelésére használjon köhögéscsillapítót (stoptussin, ditustat ….).
  7. Támogató kezelésként D-vitamin, szelén, cink, C-vitamin, Immunoglucan …. szedhető.
  8. Ha magas vérnyomás vagy alacsony vérnyomás miatt kezelik, akár láza van, akár kiszáradás fenyegeti, lépjen kapcsolatba a háziorvosával, hogy az beállíthassa a vérnyomást szabýlyzó gyógyszereket egy olyan szintre, ami nem rontja a vízháztartást. Ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, fenyegető veseelégtelenség gyanúja merül fel, sürgős orvosi konzultáció szükséges!
  9. Sürgősen beszéljen orvossal, ha az alábbiakat észleli: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

COVID pozitívMikor kell felhívni a 112-es vagy a 155-ös telefonszámot?

  • zavartság (dezorientáció, viselkedésváltozás)
  • ha a testhőmérséklet több napig 38 °C felett marad
  • ha az O2 telítettsége 90% alá csökken
  • a vizelet mennyiségének jelentős csökkenését tapasztalja és a vérnyomása tartósan alacsony értéken, szisztolés (felső) vérnyomás 100 Hgmm alatt marad.
  • súlyos vagy hirtelen fellépő nehéz légzést tapasztal
  • amikor a légzésszám tartósan 20/perc fölé gyorsul
  • ájulás elsetén

A COVID-19 fertőzés hatásai a lelki egészségre két fő kérdés köré csoportosíthatók:

  1. A karantén, az izoláció a bezártság pszichés hatásai
  2. A COVID pozitív embereknél előjöhet a betegség következményeitől való félelem (Mi történik velem? Mi lesz, ha megfertőzök valakit?)

A leggyakoribb COVID pozitív érzelmi reakció a félelem, szorongás. Ez önmagában is kínzó érzelmi állapot, ami még kínzóbb akkor, ha ez beszűkültséggel, a reménytelenség és tehetetlenség érzésével is társul. Hosszabb távon pszichológiai zavarok is kialakulhatnak (pl. depresszió, poszttraumás stressz zavar), emiatt is nagyon fontos, hogy beteg családtagunkat érzelmileg is támogatni tudjuk.

Hogyan segíthetünk?

A COVID pozitív bezártság hatásainak mérséklése:

  • A bezártság minimalizálása: lélektanilag a beteg szempontjából az a legkedvezőbb, ha a lehető legrövidebb ideig és legkisebb mértékben van elkülönítve. De ez nem történhet a környezet biztonságának, saját biztonságunk és a járványügyi szempontok rovására.
  • Minél több információ: fontos a beteget érintő döntések (beleértve a karantént is) hátterének egyszerű elmagyarázása, (mit miért csinálunk, előreláthatólag meddig fog tartani, mit teszünk nap mint nap a beteg gyógyulása érdekében). Ezzel kapcsolatban a kezelőorvostól tudhatjuk meg a legfontosabb információkat.
  • Átláthatóság az ápolás kiszámíthatóságában: legyen rendszeresség és kiszámíthatóság abban, ahogy ellátjuk a beteg szükségleteit, mert a rendszeresség és kiszámíthatóság az egyik legjobb szorongáscsökkentő.
  • A kapcsolattartási lehetőség maximalizálása a lehető legtöbb emberrel: fontos a közösségi média, családtagokkal, barátokkal vagy akár telefonos önkéntesekkel vagy akár a lelki elsősegély telefonszolgálatokkal való kapcsolat. Mindenképpen erőltessük a kapcsolattartást, nem jó, ha beteg magába fordul!

 

Hogyan működik a pulzoximéter?

COVID pozitív Pulzoximéter
Pulzoximéter

A pulzoximéter működési elve a fotopletizmográfia. Ennek lényege, hogy az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható vagy infravörös fénnyel.

A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg egy része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor detektálja. A detektált fényintenzitásokból különféle módszerekkel számítható az oxigénszaturáció és a pulzus.

A mérést számos tényező befolyásolhatja. Fényes körömlakk vagy műköröm ronthatja a mérés pontosságát és fals eredményekhez vezethet. A vizsgálat hideg végtagon elvégezve sem szolgáltat megbízható eredményt, mert ilyenkor az artériák összeszűkülnek. Célszerű nyugalomban, legalább szobahőmérsékletű helyiségben végezni a méréseket a lehető legpontosabb eredmények érdekében.