Felhívások Közösség

X. Őszi kulturális napok Párkányban (ajánló)

2022. október 16-a és november 20-a között valósul meg a X. Őszi Kulturális Napok című eseménysorozat a párkányi Városi Művelődési Központban.

2022. október 16; 19,00 óra – Városi művelődési központ

Nézőművészeti Főiskola

Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László
Az előadás valamikor a közeli jövőben játszódik, amikor már senki nem jár színházba. A nézők elszoktak a színháztól, mert kényelmetlennek találták; egy ideig megpróbáltak úgy viselkedni a színházban, mint a moziban, vagy otthon a tévé előtt, de ebből rengeteg konfliktus fakadt. A színészek egyre többször keveredtek velük vitába, sokszor leállt vagy félbeszakadt az előadás, pl. amikor két felbőszült statiszta a nézők közé hajított egy másfél mázsás kandelábert – négy halott, tizenöt sebesült. A kormány bezáratta az összes színházat, de itt az ideje az óvatos nyitásnak. A Kultuszminisztérium prevenciós alapja létrehoz egy felsőfokú oktatási intézményt, mely diplomás nézőképzéssel foglalkozik. A diploma tulajdonképpen egyfajta jogosítvány, ami igazolja, hogy tulajdonosa alkalmas a színházban rá váró fokozott pszichikai és fizikai terhelés elviselésére. Az előadást a 2003-as bemutató óta több mint 350-szer játszották országszerte. 2004-ben elnyerte a Vidor Fesztivál fődíját.

2022. október 23; 19,00 óra – Városi művelődési központ

A Vujicsics Együttes koncertje

A Vujicsics Együttes 1974-ben alakult Pomázon. A délszláv zenei formáció azóta Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik. A tragikusan elhunyt zeneszerző és népzenekutató Vujicsics Tihamér munkásságát folytatva gyűjtik, és dolgozzák fel a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét. Az archaikus hagyományokból kialakított repertoárjuk az ország, Európa és távolabbi földrészek pódiumain egyaránt megbecsült koncertzenévé vált.

Az együttes tagjai: Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, brácsatambura, Eredics Gábor – basszprímtambura, harmonika, ének, Eredics Kálmán – bőgő, tarabuka, tapan, Brczán Miroszláv – csellótambura, brácsatambura, ének, Szendrődi Ferenc – prímtambura, basszprímtambura, brácsatambura, Eredics Áron – prímtambura, basszprímtambura, csellótambura, ének, Állandó vengégzenész: Mihó Attila –hegedű.

2022. november 6; 19,00 óra – Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola koncertterme

A Samaria Klezmer Band koncertje

A SAMARIA KLEZMER BAND 2017-ben alakult Somorján. Az együttes repertoárját a zsidó zenei hagyományok gyökereiből kiinduló, hagyományos klezmer kompozíciók alkotják, melyeket változatos kelet-európai, balkáni és dél-amerikai zenei elemek tesznek még érzékletesebbé. Hitvallásuk szerint a klezmer a boldogság, szórakozás, életöröm zenéje.

A zene az élet esszenciája, amely egyensúlyba hozza a nemzetek, etnikumok, vallások közti különbségeket.

A zenekar tagjai: Varsányi Ildikó – hegedű, Janík Júlia – ének, Varsányi Gyuri – darbuka, Ľubo Kompauer – klarinét, Ožvald Péter – harmonika

2022. november 13; 18,00 óra -– Városi művelődési központ

Bognár Szilvia Sextet

A Bognár Szilvia Sextet zeneiségében három zenei világ találkozik, fonódik egymásba. A hazai jazz- és világzenei színtér kiváló előadói egyéni stílusaikat kidomborítva ötvözik harmonikus egésszé a különböző nemzetiségű népdalokat a jazz és az indiai klasszikus zene jellegzetes motívumaival, hangulataival. A csapat repertoárjában a magyar népdalok mellett ugyanis magyar cigány, bolgár, görög dalok feldolgozásai szerepelnek. Az akusztikus hangzást és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.

A formáció tagjai: Bognár Szilvia – ének, Bede Péter – szaxofon, Csókás Zsolt – gitár,Kovács Zoltán – nagybőgő, Szalai Péter  – tabla, kalimba, ütőhangszerek , Gyulai Csaba – ütőhangszerek, gadulka, Mandula József – hangmérnök.

2022. november 20, 18,00 óra – Városi művelődési központ

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes

A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 1948-ban alakult és működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták, fiatal pályakezdő értelmiségiek.  Többségük nem budapesti, az ország különböző pontjairól, más-más együttesekből érkeznek. Az elmúlt években Barcelonában, Veronában, Stockholmban képviselték az országot.

Több alkalommal szerepeltek a Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál különböző rendezvényein, valamint  a világhírű Muzsikás Együttes kiemelt koncertjeinek állandó vendégeként.

A belépés valamennyi rendezvényre ingyenes.