Hazai hírek

Újra megkísérlik megválasztani a gyermekjogi biztost

A gyermekek jogainak tiszteletben tartását felügyelő ombudsmani funkció létrehozására tesznek újabb kísérletet Szlovákiában. A  jogi képviselőre azért van szükség, mert a gyerekek nem tudják önállóan kikényszeríteni jogaik érvényesítését. 1991-től Szlovákiában is érvényben van a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény. A ratifikált nemzetközi szerződések ugyan elsőbbséget élveznek az ország törvényeivel szemben, a bíróságok azonban a hazai jogszabályok alapján ítélkeznek.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már 2016-ban felszólította Szlovákiát, hogy tegye politikamentessé a választási folyamatot és biztosítsa a gyermekjogi ombudsman intézményének függetlenségét – mivel a gyermekeink olyan ombudsmant érdemelnek, aki képes szakszerűen, és mindennemű politikai nyomástól mentesen, s hatékonyan védelmezni a jogaikat és érdekeiket.Négyen indulnak a pozícióért ebben a választási fordulóban:

Natália Blahová, Janette Motlová, Júlia Lindtnerová és Jozef Mikloško – erősítette meg a hírt a TASR hírügynökségnek a parlament emberjogi bizottságának alelnöke, Peter Pollák.

A jelöltek nyilvános meghallgatáson mutatkoznak be április 21-én.

A parlament április 26-án kéne hogy kiválassza a gyermekjogi biztos személyét.

 

gyermekjogi