Hazai hírek Könyvajánló Szabadidő

Óperenciák innen és túl

Baka L. Patrik: Óperenciák. Fejezetek a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból (2022) című könyve megjelent a NAP Kiadó gondozásában, a Kaleidoszkóp-könyvek 36. darabjaként. Felelős kiadó: Barak László. Felelős szerkesztő: Vida Gergely.
ÓperenciákBaka L. Patrik (Brünn, 1991) író, költő, irodalomkritikus, a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója. Kutatási területe a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom, a spekulatív fikciós irodalom (alternatív történelem, fantasy és steampunk zsáner), valamint az irodalompedagógia, önálló kötetei: Az Égiek legendája (regény, AB-Art, 2007), Vérbókok (elbeszélések, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, 2015), Függőhidak. Fejezetek a kortárs spekulatív fikció irodalmából (monográfia, Media Nova M, 2016), Kristályszilánkok. A világépítő történelmi mintázatok irodalmi manifesztációinak nyomában (monográfia, NAP Kiadó, 2018), Teljes gőzzel. Bevezetés a steampunk olvasásába (monográfia, Selye János Egyetem Tanárképző Kar, 2020), Históriák. Tanulmányok és kritikák a távoli és közelebbi múltról (tanulmánykötet, NAP Kiadó, 2020), Tükör a nappalokra, menekülőút az éjszakának (versek, NAP Kiadó, 2021). Révkomáromban és Százdon él.
Az Óperenciák fejezetei a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom meghatározó eredményeiről és tendenciáiról tudósítanak.
Gimesi Dóra Macskahercegének lirizált és Zalka Csenge Virág mesehőseinek feminista jegyeket is felvillantó történeteire éppúgy rálátásunk nyílik általuk, ahogy Keresztesi József meseregényében egy kiflicsücsök kalandjaira is, aki az Anyegin-strófa hullámait lovagolja meg. A kötet fókusza a kortárs popkultúrális utaláshálót működtető ifjúsági regények fantáziavilágaira is rávetül. Sepsi László könyvében a modern Mefisztó kísérti meg a szereplőket, Huszti Gergelynél eltérő nyelvváltozatok építenek alternatív univerzumokat, Zágoni Balázsnál pedig a gazdagok és a szegények közti társadalmi szakadék tágul még nagyobbra.
Amellett, hogy a poétikai és világépítés-fókuszú elemzések értékes eredményekkel gazdagítják a kérdéskör szakmai recepcióját, nemcsak az akadémiai közösség és a tanár-, valamint tanítóképzésben résztvevő hallgatók figyelmére tarthatnak számot, hanem a gyakorló pedagógusokéra és a szülőkére is. Hiszen mindenekelőtt ők tudnak gondoskodni arról, hogy az értékes gyermekirodalom valóban eljusson a célközönségéhez.

A kötet tartalomjegyzéke és a Bevezető ITT olvasható.

Óperenciák