Közösség Oktatás

Bemelegítő játékok minden napra

OSZTÁLYTERMI BEMELEGÍTŐ JÁTÉKAz osztálytermi bemelegítő játékok az iskolai környezetben rendkívül fontos szerepet töltenek be. Ezek a játékok nem csak a diákoknak nyújtanak rövid, de energikus és interaktív pillanatokat a tanulás előtt, hanem számos olyan előnyt is magukkal hoznak, amelyek hozzájárulnak a tanulási folyamat hatékonyságához és a pozitív osztályközösség kialakításához. Nem csupán fizikailag mozgatják meg a diákokat, hanem mentálisan is felkészítik őket a tanórákra. Segítik a diákok figyelmének összpontosítását, csökkentik a tanulás előtti feszültséget, és megteremtik a pozitív hangulatot az osztályteremben.

Hétfő

MIT ÍROK A HÁTADRA?

A párok egyik tagja hátat fordít a másiknak. A pár azon tagja, amely ír egy megadott témában, vagy adott kisebbeknek rajzol a másik hátára. A játék koncepciója az, hogy a résztvevőknek fel kell mérniük a hátukon lévő érzéseket, mint például a simításokat vagy húzásokat, hogy kitalálják, mit írtak vagy rajzoltak rájuk. Az írás vagy rajzolás lehet bármilyen szó, mondat, vagy forma, amit a játékosok eldöntenek.


Kedd

VÁRATLAN FORDULAT

Egyikünk mesélni kezd egy történetet. A többiek a történet mesélése közben időnként szavakat mondanak be a mesélőnek, és neki a kapott szót a következő mondatába be kell illesztenie, ügyelve arra, hogy a sztori azért úgy-ahogy összefüggő maradjon. A bemelegítő bemondások ne túl gyorsan kövessék egymást! Amikor egy váratlan fordulatot elmondanak, a játékosoknak vagy csapatoknak gyorsan kell reagálniuk a szituációra. Az improvizációra és a kreativitásra van szükség, hogy hiteles és szórakoztató válaszokat adjanak a kihívásokra.


OSZTÁLYTERMI BEMELEGÍTŐ JÁTÉKSzerda

BESZÉLGETÉSINDÍTÓK

Megjegyzés: Ha nagyon beszélgetni szeretnénk, de nem nagyon van miről (van ilyen?), akkor az alábbiak közül bármelyik körbekérdezésével elindul-hatunk…
Emlékek: íz, hang, szag, álom: Mindenki mesélje el legérdekesebb íz, hang, szag és álom emlékeit! Az álmok különösen érdekesek lehetnek (legrosszabb, legkellemesebb, visszatérő álmok, stb.)
Mi lesz veled 2035-ben? : Mindenki elképzelt jövőjéről, terveiről mesél.
Időutazás: Sorban elmesélhetjük, hogy melyik korban szeretnénk élni, ha választhatnánk. Azt is mondjuk el, milyen körülmények közt élnénk, mivel foglalkoznánk, stb.!
Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? : Három-három tárgyat illetve élőlényt mondhatunk, amit semmiképpen nem hagynánk itthon. Indokoljunk is!
Kit irigyelsz? :Milyen tulajdonságokat tartunk irigylésre méltónak? Miért?
Példakép: Meséljük el, kiket tartunk példaképeinknek! Melyek azok a vonások, amelyek leginkább követésre méltóak?
Pályakép: Mindenki elmondhatja, hogy milyen pályát választana, ha nem került volna be az egyetemre. Milyen foglalkozásokhoz lenne még kedvünk? Kis korunkban mik szerettünk volna lenni?
Kedvencek: Meséljük el, mik a kedvenceink! Néhány ajánlás: állat, növény, virág, használati tárgy, szín, napszak, stb.
Vicc: Sorban mindenki elmond egy olyan viccet, amit nagyon kedvel. Utána indokolja is meg, hogy miért azt választotta!
Tündér: Ha egy tündér teljesítené három kívánságunkat, mik lennének azok?


Csütörtök

ÉLŐ SZOBORCSOPORT

Egy-egy játékos vagy játékosok egy-egy csoportja kitalál egy témát, amiből a többiek felhasználásával állóképet formál. Lehet ez pl. egy film jelenete, ismert festmény, beszédet tartó politikus, kirakati bábuk, lányokra vadászó fiúk. Amikor felállt a jelenet, a nem játszóknak ki kell találniuk, mit ábrázol az állókép.
Változat 1: A játékvezető előre megmondja a „megépítendő” szobor címét. A játékosok ezt anélkül alkotják meg, hogy előre megbeszélnék egymással. Egy ember elkezdi, majd utána sorban mindenki beépül a képbe. Az egész csoport vegyen részt benne!


Péntek

KI VAN A HÁTAMON?

Minden játékos hátára egy papirost ragasztunk, amelyen egy híres ember, fogalom, tárgy neve szerepel. A feladat kitalálni, hogy „ki van a hátamon”, úgy hogy minden társunknak 3-3 barkochba-kérdést tehetünk fel. Aki kitalálta, jelentkezik a játékvezetőnél, és kap egy újabb nevet, amíg az előkészített cetlik el nem fogynak. Ez a játék arra ösztönzi a játékosokat, hogy jól tudjanak kérdéseket feltenni, figyelmesen hallgassanak másokra, és logikusan gondolkodjanak, hogy minél hamarabb rájöjjenek, mi van a saját hátukra írva.

%d bloggers like this: