Biológia Egyéb kategória Fizika

Az indián kultúrákban is otthon volt a jeles magyar akusztikus

125 éve született Budapesten Békésy György (Georg von Békésy) magyar-amerikai Nobel-díjas biofizikus, fiziológus, akusztikus.

Diplomata édesapjának köszönhetően már kora gyermekéveitől több országban végezte tanulmányait, de fizikai doktorátusát Magyarországon, a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. Ezt követően a Posta Kísérleti Állomáson hallással kapcsolatos kutatásokat végzett, konkrétan a telefonmembrán és a dobhártya-preparátum összehasonlító vizsgálata keltette fel érdeklődését az akusztika iránt.

A harmincas években Békésy készítette el a Magyar Rádió stúdióinak akusztikai terveit. A hallás biofizikai problémáit kutatva rengeteg adatot gyűjtött arról, hogy hogyan és mit válaszolnak a fül csigájában elhelyezkedő érzékelő sejtek a fizikai ingerek hatására.

1946-tól külföldön dolgozott, többek közt Stockholmban, a Harvard Egyetemen és a Hawaii Egyetemen. Kutatómunkáját és eredményeit 1961-ben jutalmazták élettani-orvosi Nobel-díjjal, az elsimerést „a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért” kapta. Mindemellett számos egyetem díszdoktora is volt, és nemzetközileg elismert szakértőként tartották számon a közép-amerikai indián kultúrák és az ázsiai művészet területén is.

Élete utolsó éveitben súlyos betegségekkel küzdött, emiatt már nem tudott hazalátogatni Magyarországra.

Nem sokkal 73. születésnapja után Honoluluban halt meg.