Egyéb kategória Hazai hírek Oktatás

A minisztérium szerint nem lesz gond az óvodai férőhelyekkel

Nem lesz jelentős kapacitási probléma az óvodákban 2021-ben, amikor életbe lép az ötéves gyerekek kötelező óvodai nevelése – állítja Martina Lubyová, az SNS oktatási minisztere.

Martina Lubyová  kapacitási probléma
Martina Lubyová

Szerinte egy év alatt még jelentős bővítéseket hajtanak végre uniós pénzekből, és ahol nem lesz óvoda, ott a szomszédos településre vihetik az óvodásokat a szülők.

A miniszter az állami hírügynökségnek adott interjúban azt is hangsúlyozta, az óvodák fenntartása az önkormányzatok kötelessége. Amióta az állam átadta e hatásköröket, körülbelül 600 óvoda megszűnt, az elmúlt két-három évben körülbelül 150–250. Ugyanakkor azt is megjegyezte, nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos faluba kell járatni a gyerekeket. 

Az elemzések azt mutatják, hogy néhány óvodában még van szabad kapacitás. „2021-ben ezzel nem lesz jelentős probléma” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos óvodákba járhatnak a gyerekek, ennek lehetőségét már vizsgálják.

A minisztérium elemzései szerinte azt mutatják, hogy az ötéves gyerekek 97 százalékának elhelyezésére már most mód lenne. A fennmaradó 3 százaléknyi, körülbelül 1400 gyerek elhelyezését kell megoldani. A miniszter szerint ebben a kapacitási probléma kérdésben a lakosságnak is nyomást kell gyakorolnia az önkormányzatra.
-k-

%d bloggers like this: