Egyéb kategória Hazai hírek Oktatás

A minisztérium szerint nem lesz gond az óvodai férőhelyekkel

Nem lesz jelentős óvodai kapacitási probléma 2021-ben, amikor életbe lép az ötéves gyerekek kötelező óvodai nevelése – állítja Martina Lubyová, az SNS oktatási minisztere.

Martina Lubyová  kapacitási probléma óvodai
Martina Lubyová

Szerinte egy év alatt még jelentős bővítéseket hajtanak végre uniós pénzekből, és ahol nem lesz óvoda, ott a szomszédos településre vihetik az óvodásokat a szülők.

A miniszter az állami hírügynökségnek adott interjúban azt is hangsúlyozta, az óvodák fenntartása az önkormányzatok kötelessége. Amióta az állam átadta e hatásköröket, körülbelül 600 óvoda megszűnt, az elmúlt két-három évben körülbelül 150–250. Ugyanakkor azt is megjegyezte, nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos faluba kell járatni a gyerekeket. 

Az elemzések azt mutatják, hogy néhány óvodában még van szabad kapacitás. „2021-ben ezzel nem lesz jelentős probléma” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos óvodákba járhatnak a gyerekek, ennek lehetőségét már vizsgálják.

A minisztérium elemzései szerinte azt mutatják, hogy az ötéves gyerekek 97 százalékának elhelyezésére már most mód lenne. A fennmaradó 3 százaléknyi, körülbelül 1400 gyerek elhelyezését kell megoldani. A miniszter szerint ebben a kapacitási probléma kérdésben a lakosságnak is nyomást kell gyakorolnia az önkormányzatra.
-k-