Hazai hírek

Magyarázzuk a bizonyítványt! Sikerül megfejteni, hányast kapott a gyerek?

Furcsaságok lehetnek a gyerek bizonyítványában, ne csodálkozzon a szülő, hogy mi mindent talál benne, esetleg gondot jelent megfejteni, hányast is kapott matekból.

A koronavírus miatt az év végi osztályzás idén ugyanolyan rendhagyó, mint az egész második félév volt. A távoktatás miatt az oktatásügyi minisztérium azt javasolta, hogy az alapiskolák lehetőleg szóbeli értékelést írjanak a gyerekek bizonyítványába, de lehetőség van az érdemjegy és a szóbeli értékelés kombinálására is. Ugyanakkor az iskola adhat csak érdemjegyeket is. Ám az is elképzelhető, hogy csupán az „Abszolválta” szó fog szerepelni a bizonyítványban, egyes tantárgyaknál pedig néhány mondatos értékelés – szóval 4-5 féle bizonyítványt is kiállítható idén. Nem kapnak a gyerekek év végi jegyet testnevelésből, zenéből, rajzból, évfolyamoktól függően informatikából vagy más tantárgyból. Ami biztos, hogy az elsősök és a másodikosok nem kapnak érdemjegyet, ott csakis szóbeli értékelés lehetséges.

A minisztérium távoktatásra vonatkozó útmutatójában az is szerepelt, hogy a távoktatás alatt nem kell érdemjegyeket adni. Sok iskola ezért azt a megoldást választja, hogy a diák ugyanazt a jegyet kapja év végén, amit félévben, esetleg ha kirívó módon nem vett részt a távoktatásban, nem küldte el a házi feladatokat, akkor egy jeggyel rosszabbat.

Az oktatási minisztérium egy túlságosan „szakmaira” sikeredett útmutatót is készített a szóbeli értékeléshez, konkrét példákkal. Íme.
„A diák önállóan kereste ki az információkat, képes volt összehasonlítani és összegezni az adatokat, és helyesen megítélni, hogy valós adatokról, helytálló információkról van-e szó. Sikerült alapvető tudást szereznie Ázsia államainak társadalmáról és természeti viszonyairól.”
Osztályzatra „lefordítva” ez egy gyönyörű 1-es földrajzból.

Más tantárgy viszont nyögvenyelősen ment, szavakba öntve ez így hangzik: „A diák csak a tanár hathatós segítségével volt képes megoldani a feladatokat, sokszor így is csak helytelenül. A tananyagban szereplő definíciók többségét megtanulta.”
Ez bizony hivatalosan egy 3-as fizikából (megítélésünk szerint gyenge 3-as).
Ha tehát a szóbeli értékelés miatt a szülőnek kételyei vannak, hányast is kaphatott a gyerek, akkor a legbiztosabbnak az tűnik, ha megnézi a félévi jegyet.

Mindenesetre a sok otthon tanulás és a sok házi feladat megoldása miatt ez az a bizonyítvány, amelyet az összes eddigi közül a leginkább magáénak érezhet a szülő is. (l)

Az oktatási miniszter szerint szeptemberben lesz behozva a lemaradás