Hazai hírek

Egy embert megölt egy ámokfutó egy ruttkai alapiskolában

vrutky2
Rendőrségi felvétel a támadás helyszínéről

Ma délelőtt egy ismeretlen férfi rátámadt az egyik ruttkai (Vrútky) alapiskola alkalmazottaira, hat személyt, köztük gyerekeket is megsebesített, egy felnőtt belehalt a sérüléseibe – tájékoztatott a szlovák rendőrség a közösségi oldalán.
Az ámokfutó egy 22 éves turócszentmártoni férfi volt, indítékairól egyelőre semmit nem tudni. Az iskolába pszichológusok érkeztek, hogy segítsék a trauma feldolgozását.
Egy összevont iskolában történt a támadás, ahol alapiskola és gimnázium is működik.
A késelő a gimnázium igazgatóhelyettesét ölte meg, két megsebesített gyereket és két felnőttet kórházban láttak el. Az iskola volt diákjáról van szó, korábban is voltak vele problémák.
Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány is a helyszínre érkezett.
Lučanský elmondása szerint a támadó akkor ölte meg az igazgatóhelyettest, amikor az megpróbálta megakadályozni abban, hogy bejusson az iskolába. A támadó ezután bement egy osztályba ahol megsebesített két gyermeket és a tanárnőt, majd menekülni kezdett, de ekkor már a rendőrség és az iskola gondnoka is követte.

A helyszínre riasztott rendőrök üldözőbe vették megpróbálták semlegesíteni, de a támadó aktívan védekezett a késével, így az iskola közelében lelőtték.

Lučanský szerint a támadás indoka még nem ismert, de feltehetően összefügg azzal, hogy a támadó az alapiskolába járt. Lučanský azt sem tartja kizártnak, hogy a támadó mentálisan sérült. Mikor a gyilkos apja megtudta, hogy mit tett a fia, összeomlott.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy két rendőr is megsérült, ők nincsenek életveszélyben. „A rendelkezésre álló információk szerint néhány golyó visszapattant. Figyelembe kell venni, hogy specifikus helyzetről van szó, a rendőröket kiképzik erre” – mondta Lučanský. Közölte, hogy a sérült rendőröket ellátták, sérüléseik nem életveszélyesek. Az előzetes értesülések szerint a támadó egyedül volt. A rendőrség a helyszínen van.
(l)