Oktatás

Bevezetik a kötelező érettségit matematikából?

Kedden 706 középiskola 43 123 diákja, köztük 1800 magyar diák számára megkezdődött az írásbeli érettségi. Újdonság, hogy a teszteket már elektronikusan értékelik ki, továbbá szlovák nyelvből a magyar diákok idén először audiotesztet is kaptak.

Keddtől péntekig a magyar iskolát látogató diákoknak négy tantárgyból kell kitölteni a feladatlapokat, illetve megírni a fogalmazásokat. Az írásbelik első napját a szlovák nyelv és irodalom feladatlapjaival kezdték.

A teszteket már elektronikusan értékelik ki

Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter elmondta, idén először értékelik ki elektronikusan, egy szoftver segítségével a feladatlapokat. „Ettől egyrészt objektívebb értékelést remélünk, másrészt egyszerűbbé válik a pedagógusok munkája” – közölte a tárcavezető.

Romana Kanovská, az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetének (NÚCEM) igazgatója abban bízik, hogy rövidesen törvénybe kerül, hogy a vizsgák alatt nem az adott iskolában oktató pedagógus felügyel a diákokra az írásbelin.

Kedden a magyar diákok a szlovák feladatlapokat töltötték ki, délután fogalmazást írtak, négy témakörből választhattak. Először kaptak szlovák nyelvű hanganyagot az írásbelin. „Ezzel a szövegértési készségüket teszteljük” – magyarázta Kanovská.

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója az Új Szónak elmondta, a szlovák írásbelik nem okoztak meglepetést. „Sem a kollégák, sem a diákok nem jelezték, hogy a feladatlapokat nem a tananyag alapján állították volna össze” – mondta az igazgató.

Kötelező matekérettségi

Csütörtökön a matematikafeladatoké a főszerep. Martina Lubyová elmondta, komolyan fontolgatják, hogy némely középiskolákban bevezetik a kötelező matematikaérettségit. „Kétszintű érettségiben gondolunk, a gimnazisták és a műszaki irányú, illetve egyetemre készülő diákok részére akadémiai szintű, más iskoláknál pedig gyakorlati, alacsonyabb szint bevezetését latolgatjuk” – magyarázta Lubyová azzal, hogy a kötelező matekérettségik bevezetése előtt színvonalasabbá kell tenni a tantárgy oktatását.

Azzal, hogy a kötelező matematika-érettségit nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, Andruskó Imre is egyetért. „A javaslatot nem tartom ördögtől valónak, egy gimnazistának illene matematikából érettségi vizsgát tennie. Tetszik a kétszintű érettségi ötlete. Úgy vélem, mindenképpen külön kellene választani a nehézségi fokozatokat az idegen nyelv mintájára, mert nem minden gimnazistának erőssége a matematika” – mondta Andruskó Imre.

Hozzátette azt is, hogy ebben a kérdésben a szakma nagyon megosztott, s nem is először veti fel a minisztérium ennek bevezetését.

Forrás: ujszo.com