Hazai hírek Versenyek

AlgoritMánia Füleken

A termet gyerekzsivaj töltötte meg, majd amint a résztvevők helyet foglaltak és kissé elcsendesültek, kezdetét vehette a rendezvény, melyet Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium tanára és Kerekes László, a gimnázium igazgatóhelyettese nyitott meg. 2019. október 15-én, az európai EU Code Week keretében rendezte az AlgoritMánia informatikai versenyt a Füleki Gimnázium, az e-Talentum Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 7–9. osztályos tanulók számára. Az iskola beszámolója a versenyről.

„A vetélkedő feladatait Both Anna Viktória és Szepessy Anna, a gimnázium 3. A osztályos tanulói készítették Tomolya Róbert matematika és informatika szakos tanár felügyelete mellett. Az idei versenyen 7 iskolából 12 háromtagú csapat vett részt, az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda, az Almágyi Alapiskola és Óvoda, a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, a pelsőci Dénes György Alapiskola, valamint a füleki II. Koháry István alapiskola. A diákoknak 9 feladatot kellett megoldaniuk, melyek más-más informatikai területeket öleltek fel, a gyerekek kapcsolatba kerültek a grafikával, a programozással és az alapvető számítástechnikai ismeretekkel. Az idei feladatsor sok új feladattípusban tért el az előző évekétől. Ilyen volt például a 4. feladat, az úgynevezett tapogatós – ennek során a tanulóknak ki kellett tapogatniuk, hogy milyen számítástechnikából ismert eszközt rejthet a 10 kis zacskó. Ez a feladat a felkészítő tanárok tetszését is elnyerte; a negyedik feladat utáni rövid szünetben ők maguk is lelkesen kipróbálták, vajon nekik sikerül-e rájönni, mit rejtenek a kis zsákok.

Minden csapat szépen helytállt, és a szervezőknek külön örömet okozott, hogy láthatóan élvezték a feladatokat. Végül szoros versenyben első helyen végzett a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának csapata, második lett az Almágyi Alapiskola és Óvoda, a dobogó harmadik fokára pedig a Kármán József Alapiskola és Óvoda csapata került. Minden résztvevőnek gratulálunk!”

Szepessy Anna