Magyar nyelvtan Tanuljunk

Elírjuk vagy el írlyuk?

Mindenkivel előfordul, hogy beleszalad egy-egy hibába – neten esetleg elgépel valamit –, de sokszor következetesen elírjuk, használjuk rosszul a következő szavakat:

Muszáj – a nagy klasszikus, aminek helyes leírása sokaknak nehezére esik, nagyon elterjedt ugyanis a „muszály”. Nem tagadjuk, hogy a magyar nyelvtan egyik legnehezebb eleme a j vagy az ly eldöntése, de a helyes alak a muszáj.

Készpénz – sokan nem tudják, hogy a kézpénz nem a megfelelő alak, de akár hirdetésekben is leírják. A helyes alak a készpénz lenne.

Az igekötők bekevernek – nem mindenkinek egyértelmű, mikor írjuk az igekötőket egybe az igékkel és mikor kell külön írni őket. A válasz: ha az igekötő közvetlenül az előtt az ige (vagy igenév) előtt áll, amelyikhez tartozik, egybeírjuk vele – visszaszerez; kiállítani, megtartó. Ha az igekötő követi az igét (vagy az igenevet), különírjuk tőle – pihend ki, hagyd abba. Az igekötő külön szó marad, ha közte és az ige (vagy igenév) között más szó is van – el ne késs, le nem tenné. Arról már nem is beszélünk, hogy a megismételt igekötők közé kötőjelet teszünk, és együttesüket egybeírjuk az igével (vagy az igenévvel), például: ki-kinéz, le-leereszt.

nyelv
© helyesírás.hu

Egyenlőre vagy egyelőre – a két szóalakot legtöbben keverik, pedig jelentésbeli különbség van. Egy focimeccs esetében a csapatok egyenlőre állnak, ha döntetlen az állás, de csak egyelőre, vagyis „jelenleg még”.

Részvét – hasonlóan a fenti példához, gondot okoz a részvét is. Ugyanis sokan hiszik, hogy „résztvét”-nek írjuk. Ilyen szó azonban nincs, még akkor sem, ha a résztvevőben van t betű.

Hisz felszólító módban – a hagyj könnyen megkavarhatja az embert, de a hiszből nem higyj lesz; helyes alak: higgy.

Kulturális – még programokat is reklámoznak rossz helyesírással, a „kultúrális” szinte már fájdalmas. A szó helyesen természetesen kulturális.

nyelv

Fáradtság vagy fáradság – a fáradság az a tevékenység (azaz fáradozás), amitől elfáradsz (pl. Vette a fáradságot, és fölmosta a padlót.), míg a fáradtság egy állapot – amikor fáradt vagy.

Indokolatlan nagy kezdőbetű – ez is a helyesírásunk része és sokak szemét szúrja a Húsvét, Karácsony, valamint a személyes névmások nagybetűvel írása: Veled, Nekem.

Lesz – bárki bármit gondol, a lesz mindig egy sz lesz.

Ha biztosra akartok menni és nem szeretnétek helyesírási hibával elküldeni egy levelet a leendő munkaadónak, vagy a tanárnak, akkor szerencsére ez ma könnyebben kiküszöbölhető, mint valaha.

Még nem használtátok az MTA helyesírásellenőrzőjét? Itt az idő kipróbálni. Az oldal hét eszközt kínál, amikkel fel lehet oldani, ha valaminek a helyesírásával kapcsolatban bizonytalan lennél. Ezeket az eszközöket ezentúl még könnyebben használhatja bárki, ugyanis nem csak oldalként, hanem egy ideje böngésző bővítményként is működik.

 

nyelv

Forrás: