Kitekintő

Már egy nyári táborban is igazoltan megjelent a koronavírus

Két koronavírus-fertőzöttet találtak egy sátoraljaújhelyi nyári táborban. A Rákóczi Szövetség hétfőn kezdődött a Kárpát-medencei diaszpórában élő középiskolások és egyetemisták táborában 250-en voltak, közülük egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. A budapesti Szent László kórházba szállították őket.

Két koronavírusos beteg volt a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában

– tudta meg a hvg.hu egy, a táborban részt vevő olvasójától. Mint arról beszámolt, az eseményen nagyjából 250-en vannak, a Kárpát-medencei diaszpórában élő középiskolások és egyetemisták.

A hétfőn indult táborban a kedd délelőtti városnézésen derült ki, hogy az egyik diák tesztje pozitív lett. A hír hallatán mindenkit visszavittek a táborba, a két érintettért külön autóval jöttek. Elmondása szerint a teszteket nem a táborban, hanem még korábban, Budapesten végezték, de azt nem tudta megmondani, hogy a vizsgálatokat ki és miért kérte.

A táborban ezt követően megjelentek a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, a két ember közvetlen kontaktjait elkülönítették,

az érintett diákokat pedig mentőautó vitte el egy fővárosi kórházba.

A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat az NNK közlése szerint még a táborban azonnal elkülönítették, 20 délvidéki résztvevőket busszal vittek haza, ahol a saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket. 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, számukra otthoni megfigyelést írtak elő. Azokat a további táborozókat és személyzetet, akiknél felvetődik, hogy szoros kontaktusba kerültek a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg.

A portál hozzáteszi,

Szerbia az egyetlen unión kívüli ország, ahonnan Orbán Viktor bejelentése után szabadon jöhetnek turisták Magyarországra,

miközben az unió által javasolt országokból viszont nem. Miután egyre romlik a járványhelyzet Szerbiában – kedd este Aleksandar Vucic államfő már arról beszélt, ismét kijárási korlátozást vezetnek be Belgrádban.

Az eset részletei nem ismertek pontosan, a Rákóczi Szövetség ugyanis nem nyilatkozik. Kedden késő este annyit tudtunk kideríteni, hogy a Délvidékről érkező busz utasait a tábor kezdete előtt Budapesten tesztelték – arra az NNK sem válaszolt, hogy kinek a megbízásából és hol, illetve miért nem várták meg az eredményt –, a két fertőzésről pedig kedden, városnézés közben értesültek a résztvevők. Egyikük elmondása szerint azonnal visszavitték őket a táborba, a két fertőzöttet már akkor elkülönítették, majd kivonultak az NNK munkatársai, és a szoros kontaktokat tesztelték.

koronavírusNemrég közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel, hogy a Covid-19 fertőzés “halmozódását” észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. Az NNK az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos magunk és mások védelme érdekében.

Az RTL Klub információi szerint egy mezőkövesdi általános iskolai tanár fertőződhetett meg, ez állhat a betegszám hirtelen megugrása mögött. A népegészségügyi intézet ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a tanár kontaktjai közül 21 minta pozitív lett, ő maga pedig egy zártkörű értekezleten fertőződhetett meg.

Forrás: