Hazai hírek

Gröhling tiltakozik az iskolák bezárása ellen

bezárása  Gröhling, pénteki iskolabezárás, iskolák, fűtés, szünettatás
Branislav Gröhling

A szeptember elején lemondott oktatási miniszter felszólította a kormányt, ne zárja be az iskolákat a nagyságrendekkel drágább fűtés miatt.

Gröhling felfoghatatlannak nevezte, hogy a takarékoskodás jegyében felmerült a bezárás. „Már akkor elhangzott a válságstáb és a kabinet ülésén ez az ötlet, amikor még a kormányban voltunk, de tiltakoztunk ellene” – írta közösségi oldalán a pénteki távoktatásra és a hosszabb karácsonyi szünetre vonatkozó javaslatról.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy két, járvánnyal sújtott év után ismét távoktatás következzen, ráadásul szerinte minimális energiamegtakarítást lehetne elérni a pénteki iskolabezárással.

A kormány takarékossági intézkedései között várhatóan szerepelni fog, hogy csak 20 fok lesz az iskolákban, a folyosókat csak 18 fokra fűtik fel. Gröhling emlékeztetett, nyolc hónapon keresztül követelték Igor Matovič pénzügyminisztertől, hogy különítsen el plusz 56,8 millió eurót az oktatási intézmények energiaszámláira, ebből 36,8-at az alap- és középiskoláknak. A múlt héten 30 milliót hagytak jóvá számukra fűtésre és világításra.

ZÁRVA LESZNEK PÉNTEKENKÉNT AZ ISKOLÁK?

A volt oktatási miniszter figyelmeztetett: ha nem fizeti ki az állam az iskolák teljes energiaköltségeit, az intézmények mínuszba kerülnek, úgy viszont nem kaphatnak uniós támogatást a helyreállítási alapból.