Egyéb kategória Vélemény

Miért véd bármilyen maszk, vagy akár egy egyszerű kendő?

Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed a maszkviselésről. Dr. Fekete Ferenc orvos magyarázta el még tavasszal, miért érdemes maszkot hordani:

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok nem szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon / pl. boltban az árún, kilincsen stb./ és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt is megakadályozza. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

3. És végül aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!

 

vírusokA maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól.

Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.

A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.

Ha valakinek kevés maszkja van és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ akkor hazaérve enyhén klóros /domestos stb./ vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre majd öblítse ki és szárítsa meg , vagy ami még jobb vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.

Az egyszerű sebészi maszk egész jó védelmet biztosít!

A pamutmaszk belégzéskor nem szűr eléggé, de a tünetmentes fertőzöttektől jövő cseppfertőzést azért csökkenti és ezért hasznos ha nincsen gyári. A divatmaszk a leggyengébb képességű. Hangsúlyozom hogy a szűrőképesség mellett a védelem fontos része maszk esetén az hogy nem nyúlunk az arcunkhoz!

Még egy javaslat. A boltban az árút mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk le a csomagolást mielőtt kibontjuk. És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!

Jó egészséget mindenkinek!

Dr. Fekete Ferenc urológus

 

KN95A magyar tévéadók ismeretterjesztő műsoraiban látható, hogy a szlovákiai gyakorlattal ellentétben ők gond nélkül mutogatják a kilégzőszelepes típusokat is. Ezek a maszkok az ipari környezetben dolgozók számára készülnek, ahol a poros vagy veszélyes anyagokkal dolgozókat hivatottak védeni, miközben megkönnyítik a kilégzést.

Ezeknél a maszkoknál a kilégzett levegő szűrés nélkül távozik, vagyis a maszk CSAK A VISELŐJÉT VÉDI, a többi embert nem!

 

 

Forrás: