Kitekintő

HOGYAN LESZ AZ OLVASÁS (SIKER)ÉLMÉNY?

A kütyük korában a gyerekek egyre kevésbé szeretnek olvasni, pedig az olvasás továbbra is mindennek az alapja, elengedhetetlen bármely tantárgy sikeres elsajátításához.

Hogyan lesz a szupergyors képi információszerzéshez szokott gyerekeknek az olvasástanulás sikerélmény, mely biztosítja a tanulás folytatásához szükséges motivációt?

Erről beszél az alábbi videóban Knézics Anikó mesterpedagógus, aki Bosnyák Viktória íróval és Dudás Győző illusztrátorral együttműködve egy olyan hiánypótló, nyolckötetes könyvsorozatot hozott létre, mely már az olvasástanítás első napjától használható.

Rém jó könyvekben nincs gyerekeket rémítő betűrengeteg. Nem is egy új olvasókönyvcsalád, hanem olyan kezdő olvasók igényeihez maximálisan igazodó, gyerekbarát kivitelű, ideális kép-szöveg arányú könyvsorozat, mely tökéletesen alkalmazkodik az olvasástanítás metodikájához.

Kiváló eszköz a differenciáláshoz, az olvasástanulás kezdetén a beszédkészség felméréséhez, nagycsoporttól 2. osztály végéig támogatja a diákot és a pedagógust egyaránt, hogy az olvasástanulás valódi élmény legyen.

mora

A kötetekhez a Móra Kiadó ingyenesen letölthető pedagógiai segédanyagot biztosít:

https://mora.hu/hir/1-2-osztaly

Egy hozzászólás

  1. Author

    Hodek Mária
    🍎”A kütyük korában a gyerekek egyre kevésbé szeretnek olvasni…”
    — Ennek az ellenkezőjét számtalan kutatás, ill. tanulmány bizonyítja. A gyerekek sokkal többet olvasnak a kütyüknek köszönhetően, mint a hagyományos könyvek használatával. A 2 eszköz — könyv és kütyü — lényegében ugyanazon elv alapján működik! (pl. olvasás közben lapozunk, az alfabetikusan írt szavak betűit egymást követően olvassuk, a kódolás és dekódolás azonos képességeket igényel, a illusztrációk mindkét eszköz esetében lehetségesek, az olvasók közötti interaktivitás úgyszintén…stb.)
    A valódi gondot az olvasóvá nevelés szempontjából sokkal inkább az okozza, hogy az iskolai oktatató-nevelő folyamat elvárásai (tehát, hogy MIT olvasnak?) és a gyerekek érdeklődése között jellemzően nagy a disszonancia. Vagyis a gyerekek sokat olvasnak, csak éppen nem azt, amit az iskola elvár! Ebből a szempontból lényegtelen, hogy milyen segédeszközt használnak a gyerekek! Ne démonizáljuk a kütyüket, mert semmi közük a felvetett problémához!
    A videofelvételen elhangzottak, látottak egyik lehetséges olvasata a hagyományos könyvek létjogosultságának a bizonyítása, ill. reklám a könyveladás céljából. Csakhogy a mai óvodások, alapiskolások valójában a kütyüket kedvelik jobban és ha az óvodákban és iskolákban minden gyerek kütyüt használ(hat)na, sok-sok pénzt lehetne megspórolni és hasznos dolgokra költeni.
    A mesterpedagógus egy ponton megjegyezni, hogy ‘nem igazán új a koncepció’, amiről beszél. Ezt bevallani, elismerésre méltó. Esetleg megemlíthette volna pl. Comenius nevét, aki már a 17. században tankönyvet írt ugyanezen elveket figyelembe véve, mint amiről a reklámban hallunk.

Nem lehet hozzászólni.