Egyéb kategória

Mindent vissza! Sokkal szigorúbb LOCKDOWN jön…

DURVA LOCKDOWN KÉSZÜL. A MAI NAP AZONBAN AZT MUTATJA, HOGY A KORMÁNYNAK NAGY GONDOT OKOZ A SZAKÉRTŐK JAVASLATAIBÓL KIHOZNI VALAMI RENDELETET A JÖVO HÉTRE.

NÉZZÜK MEG LEGALÁBB AZT, MIT JAVASOLNAK A SZAKEMBEREK. HA EZ SEM NEM SEGÍT, AKKOR MÁRCIUS 21-TŐL LOCKDOWN, MINDEN LEÁLL…

➡️ Főleg öntesztekkel számolnak – iskolákban, vállalatokban, de akár otthon is tesztelhetik magukat az emberek
➡️ Iskolába azoknak a szülőknek a gyerekei járhatnak, akiknek feltétlenül munkába kell állniuk
➡️ A körzeti orvosokat felvilágosítják arról,  hogyan kell otthon ellátni a betegeket
➡️ Az FFP2 légzésvédő maszk (reszpirátor) viselése kötelező lesz a tömegközlekedésben, az üzletekben és később minden belső térben
➡️ A járáson kívül már nem lehet a természetbe menni
➡️ Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be
➡️ Bevetik a katonákat az ellenőrzéshez
➡️ A fegyveres erők tagjai is segítenek az intézkedések ellenőrzésében. Szigorúan be kell tartani azt az előírást, hogy az üzletben 15 négyzetméternyi területen csak egy  vásárló lehet.
➡️ Az körzeti orvosoknak pontosan rögzítenie kell a kommunikációt a Covid-19 betegekkel. Az intézkedések szerint a kormánynak fel kell kérnie a megyéket, hogy hozzanak létre e-mailt, forródrótot vagy weboldalt, ahol a betegek jelenthetik, ha az orvosukat nem tudják elérni.
lockdown
A Pravda szerint a kormány legkésőbb a hétvégén több mint húsz új intézkedést vezet be. Szó van a járáshatárok átlépésének tilalmáról, kivételekről, maximum hétnapos negatív tesztre lesz szükségük azoknak az embereknek, akiknek muszáj munkába menniük. Ilyenek például az autógyárak, vasművek és más vállalatok alkalmazottai, ahol a gyártást nem lehet egyszerűen megszakítani, vagy annak megszakadása jelentős gazdasági kárt jelentene. Ide tartoznak a pékségek, a tejüzemek, a húsfeldolgozók, az üzletek, az állattenyészetek, az erőműviek, és természetesen a mentősszolgálatok és hasonló munkahelyek.
Újra csak azoknak a szülőknek a gyerekei járhatnak majd iskolákba és oktatási létesítményekbe, akik a stratégiai infrastruktúrában dolgoznak, vagy nem tudnak otthon dolgozni.
Tervben van olyan szabályozás is, amely szerint a közös háztartásban élők közül csak az egyik személy mehet el az üzletbe. Visszaállítják azt a szabályt, hogy a tünetmentes fertőzött vagy karanténban levő személy nem mehet boltba. Megfontolják annak a bevezetését is, hogy az önkormányzat segítsen a rászoruló lakosoknak. A korlátozások a tömegközlekedésre is vonatkozni fognak. A városi közlekedés intervallumait megnövelik, és előfordulhat, hogy a regionális közlekedést teljesen leállítják.
Szigorítanák  a határátkelési feltételeit, azzal a kivétellel, hogy ingázókra vonatkozó szabályok érvényben maradnak, de még szigorúbb ellenőrzések várhatók.

Sok beteg panaszkodik a covid-pozitív emberek otthoni kezelésének káoszára, mert nincsenek világos utasítások arra, hogyan kezeljék magukat otthon, és gyakran azt sem is tudják, hogyan hívják a körzeti orvosukat, nemhogy annak telefonszámát. Az orvosok azonban maguk is panaszkodnak arra, hogy a betegek kezelési stratégiája nem világos mert nincs központi előírás arra, hogyan kéne kezelni, gyógyszerezni a betegeket.

A szakemberek olyan intézkedéseket javasoltak, amelyeket a következő 3 hétben (2021. március 1-től március 21-ig) kellene alkalmazni. Ha a kívánt hatást március 21-ig nem sikerül elérni, a dokumentum szerint kemény mozgáskorlátozást lehet bevezetni, leállítani a termelést és bezárni az országot.

1. LOCKDOWN karantén/ellenőrzések

 • A javaslatok között van az ún. karanténpótlék bevezetése, amivel a karanténba került, illetve velük egy háztartásban élő személyeket motiválnák, hogy maradjanak otthon. Ezzel egyidejűleg viszont sűrítenék az ellenőrzéseket, véletlenszerűen is ellenőriznének a rendőrök, és bekapcsolódhatnának a városi rendőrök és a katonák is. Szigorúan ellenőriznék például azt is, hogy betartsák vásárlókra vonatkozó 15 négyzetméter/fő korlátozást.
 • A javaslat tartalmazza azt is, hogy naponta közölnének egy adatot az ellenőrzések számáról és a kiszabott büntetésekről, példát statuálhatnak bizonyos eseteknél.

2. Az otthoni gyógykezelés minőségének javítása

 • A kórházi dolgozók gyakran bírálják az általános orvosokat, amiért nem bírnak a fertőzés tüneteivel otthon lábadozó személyekkel, és egyes betegek gyakran már nagyon súlyos állapotban kerülnek kórházba. Sok orvos eleve elérhetetlen, de ezen szeretnének változtatni, mégpedig olyan módon, hogy kiadnak egy útmutatót az orvosok számára, mit javasoljanak az otthon lábadozóknak, a fertőzöttekkel való kommunikációjukat pedig nyilvántartásba kellene venniük.
 • pulzoximéter
  Pulzoximéter

  Hasonlóképp a fertőzöttek számára is készülne egy útmutató, hogy kihez kell fordulniuk és mit kell tenniük, javaslatokat is kapnának az otthoni gyógyulásra, illetve pulzoximéterekre, amit otthon használhatnak.

 • A javaslat szerint a megyék létrehoznának egy emailfiókot vagy weboldalt, telefonszámot, ahol bejelenthetnék az orvosokat, akik nem elérhetők.
 • A Covid-19 leküzdéséről pedig a jövőben a tünetegyüttesek, illetve a vérben lévő antitestek alapján állítanának ki igazolást.

3. Személyes védekezés

 • Március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben FFP2-es besorolású maszkokat kellene viselni.
 • A nyugdíjasoknak hangsúlyozottan azt tanácsolnák, hogy a számukra kijelölt időpontban vásároljanak, és csatlakozhatnának hozzájuk az egészségkárosultak is.

4. A mobilitás csökkentése

 • Beszüntetnék azt a típusú munkavégzést, ami otthonról is elvégezhető. A munkavállalóknak a jövőben olyan munkáltatói igazolásra volna szükségük, ami tartalmazza a munkaidejüket és a munkavégzés konkrét helyét is.
 • Az óvodák és az iskolák látogatását csak azok gyerekei számára engedélyeznék, akik nem dolgozhatnak otthonról, miközben a diákokat hetente kétszer letesztelnék gyorstesztekkel.

5. Munkahelyi biztonság

 • A munkavállalók, aki nem otthonról dolgoznak, hetente kétszer letesztelhetnék magukat, az ilyen gyorstesztekből pedig a háztartások is kapnának. A pozitívakat PCR-tesztre küldenék.
 • hozzanak létre egy e-mailt, non-stop vonalat és egy weboldalt a járványellenes intézkedések munkahelyi megsértéseinek bejelentésére,
 • az iskolai alkalmazottak és a diákok heti két alkalommal történő önellenőrzésére,
 • a megfelelő önellenőrzési tesztek terjesztésére a háztartások számára,
 • a pozitív ellenőrzésekre eredmények PCR-vizsgálattal

6. Kivételek

 • Megszűnne az a kivétel, hogy a koronavírusos személy végső esetben elmehet üzletbe. Csak patikába vagy orvoshoz mehetnének.
 • A javaslat tartalmazza azt is, hogy járáshatáron túl semmilyen esetben le legyen lehetőség a természetbe menni (nem fekete járásokban sem).
 • A kivételek hajnali 5-től este 20 óráig lennének érvényben, ami azt jelenti, hogy este nyolc után csak az hagyhatná el otthonát, aki munkába megy vagy a sürgősségire orvoshoz.

7. Határok

 • A határon túlról hozzánk ingázóknak 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lenne szükségük, és szigorítanák a határellenőrzéseket.

8. Tesztek vizsgálata

 • Hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálnák az új mutációk jelenlétét. Ezenkívül azoknál is, akik rizikós országból érkeznek haza, vagy akiknek itthon szokatlan tüneteik vannak, Kéthetente egyszer átvizsgálnák az összes pozitív tesztet a mutációk jelenléte szempontjából.

9. Oltások

 • Ezen a területen nem konkrét a javaslat, mindenesetre az oltási stratégia aktualizálását említik.

10. Kommunikáció

 • Az intézkedések kommunikációját világosabbá szeretnék tenni, egységes álláspontokat tennének közzé, nem pedig mindenki a magáét.