Biológia Tanuljunk

A légzés folyamata

A légzés idegi szabályozása

A be- és kilégzés szabályozását a nyúltvelőben lévő légzőközpont végzi.
Innen kiinduló ingerület a gerincvelői motoros idegeken keresztül a légzőizmok összehúzódását váltja ki. A belégzés állapota azonban a légzőközpontban a nervus vagus és felső agyi központok felől gátlást eredményez, a további ingerületátadás megszűnik, a belégzőizmok ellazulnak.

A légzés kémiai szabályozása

A légvételek kiváltója a vér széndioxid nyomásának emelkedése. A légzőközpont, a széndioxid emelkedésének érzékelésekor növeli a belégzéseket, míg csökkenés esetén nem ad ingerületet a belégzésre, szünetet tart (apnoe).

A légzés mechanikája

Kilégzés: mellüreg szűkül ( bordák süllyednek, a rekesz felemelkedik), a mellhártya lemezei egymáshoz közelednek, a mellüregi szívóhatás csökken, a tüdőt kifeszítő erő csökken, a rugalmasságánál fogva összehúzódik.
Belégzés: a belégzőizmok folytán a mellüreg tágul, ennek következményeként a mellhártya lemezei egymástól távolodnak, növekszik a mellüregi szívóhatás. Ekkor a külső légnyomás a légutakon keresztül a légköri levegőt bepréseli.

A légcsere folyamata

A gázok nyomáskülönbsége folytán történik. Az oxigén és a széndioxid a magasabb parciális nyomás irányából az alacsonyabb nyomás felé diffundál.
A léghólyagocskák falában futó erekből kilép a széndioxid az alveolaris térbe, és az oxigén, mivel a belélegzett levegőben nagyobb nyomású, bediffundál az érbe.

A tüsszentés

Tüsszentés az orr nyálkahártyájában lévő idegvégződések ingerlése folytán támadt reflexmozgás. Az ingerlés lehet mechanikai, vagy kémia. A tüsszentés lényegében mély belégzést követő gyors, rövid, görcsös, igen heves kilégzés nyitott gége mellett. Az erős légáram áttöri a lágyszájpadot, és az orrüregen keresztül jut ki.

A köhögés

A köhögést a légutakba került vagy lévő idegentest eltávolítására szolgáló reflexműködés. Lényegében erőltetett kilégzés, melynek egy ideig a zárt hangrés ellenáll, majd a hangrés áttörésekor a kiáramló levegő az idegentestet magával sodorja a felső légutakba.