Oktatás Történelem Versenyek

Kassai és komáromi gimisek az Esterházy történelmi vetélkedő döntőjében

Járványok, női jogok és imázskampány a reformkorban! – egy modern történelmi vetélkedő.

28 csapat szállt ringbe az V. Estöri Kreatív Történelmi Verseny 2020/21-es évadának középdöntőjében, ahol a résztvevők az előzetesen elkészített videóikkal és az azokhoz kapcsolódó prezentációikkal versenyeztek – ezek a reformkor feudális és éppen csak kibontakozó polgári világát mutatták be. Az egész napos online versenyt élőben lehetett követni az Esterházy Magyarország Alapítvány YouTube csatornáján.

ESTÖRI

24 magyarországi és 4 határon túl csapat mérte össze erejét. Az idei verseny a 19. század első felének magyar történelmét helyezte középpontba. A reformkor és szabadságharc a hétköznapi életet is átformálta. Kiemelkedő történelmi személyiségek egész sora katalizálta ezeket a folyamatokat, az ő portréikon, történeteiken keresztül tanulmányozták a versenyzők a női és férfi szerepek megváltozását és egy konkrét szituációt, jelenséget. Az élő prezentációk során néhányan jelmezbe öltözve helyezkedtek bele a karakterük személyiségébe, annak élethű megformálása érdekében. Ez jellemző volt az előzetesen készített videókra is, voltak, akik meginterjúvolták Kossuth Lajost és Kazinczyt a kolerajárványról, mások animáció készítésével oldották meg a feladatot.
„A verseny segít a videókészítési kompetenciák megszerzésében is, hiszen néhány egészen kiforrott, filmes tehetséget sejtető munkával is találkoztunk. Minden csapat ügyelt arra, hogy a tudományosság se szenvedjen csorbát és az előadások is élvezetesek legyenek, sok ötlettel és kreativitással megvalósítva” – emelte ki értékelésében Foki Tamás, a zsűri elnöke.

A 14 továbbjutó csapat:

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba
Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest
Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest
Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
Szent Gellért Gimnázium, Budapest
Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium, Budapest
Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium, Kassa
Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, Kiskunhalas
Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely
Pannonhalmi Bencés Gimnázium
Selye János Gimnázium, Komárom
Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium
Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium, Sopron
Szigetszentmiklós Batthyány Kázmér Gimnázium

Rájuk további kihívások várnak. A döntőre fel kell építeniük egy, a versenybizottság által meghatározott korabeli személy profilját egy közösségi média felületen, majd a döntő napján az általuk készített oldalhoz, valamint a verseny tematikájához kapcsolódó egyéb szóbeli és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor a döntőt hagyományos módon rendezik áprilisban vagy májusban.