Hazai hírek

Galánta, Vágsellye, Dunaszerdahely sem lesz már fekete járás a jövő héttől

fekete járás
Kevesebb a fekete járás, nem lesz országos teljes leállás, úgynevezett lockdown március 22-től! 
A címben felsoroltakon kívül kikerül a legrosszabb zónából Rimaszombat és Kassa környéke is, fekete marad viszont a Rozsnyói járás és a Bodrogköz.
E két utóbbi térségen kívül a jövő hét után is további javulás várható – derült ki az egészségügyi minisztérium ma ismertetett prognózisából.

A térképen a zöld pontok azt jelölik, hogy a jövő hét után is javulásra számítanak az adott járásban, a piros pont azt, hogy súlyosbodhat a helyzet (jelenleg egy ilyen járás van, a Zsolnai). Az előrejelzés szerint egyetlen déli járásban  sem várható a járványhelyzet súlyosbodása.

Az országos helyzet

Az országos helyzet is enyhén javult, a kórházak talán már túl vannak a legnehezebb időszakon, valamivel csökkent a Covid-19-el kezelt betegek száma. Ugyanakkor az országos Covid-automata szerint még mindig fekete egész Szlovákia. Az adatokat az egészségügyi minisztérium vezetésével ideiglenesen megbízott Eduard Heger pénzügyminiszter ismertette. Mint mondta, a járványstáb még nem javasolja a jelenlegi szabályok enyhítését.
Annak kell örülni, hogy a legrosszabbat, a lockdownt elkerülte az ország.
A közelgő húsvét kapcsán Heger annyit mondott, senki ne tervezzen olyan ünnepeket, amilyeneket 2019-ig ismertünk. Muszáj betartani az óvintézkedéseket, és még egy ideig ki kell tartani.

20 fekete járás 

A jövő héttől 20 járás lesz fekete, a többi bordó, és négy piros. Ez utóbbiakban a legjobb a helyzet, például csak kéthetente kell tesztre menni. Ide tartozik az Érsekújvári járás is.

Az aktuális előírások szerint a bordó járásokban is hét napnál nem régebbi tesztre van szükség például a munkába járáshoz. Ami változást jelenthet, az az, hogy adott esetben már kinyithatnak az iskolák és az óvodák, és át lehet menni a természetbe a szomszédos (nem fekete besorolású) járásba is.

A negyedik, fekete járás kategóriába lesz sorolva a Csacai (Čadca), az Alsókubini (Dolný Kubín), a Gölicbányai (Gelnica), a Homonnai (Humenné), a Korponai (Krupina), a Kiszucaújhelyi (Kysucké Nové Mesto), a Turócszentmártoni (Martin), a Miavai (Myjava), a Vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom), a Vágbesztercei (Považská Bystrica), a Puhói (Púchov), a Rozsnyói (Rožňava), a Rózsahegyi (Ružomberok), a Szenicei (Senica), a Szakolcai (Skalica), a Tőketerebesi (Trebišov), a Trencséni (Trenčín), a Stubnyafürdői (Turčianske Teplice), a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) és a Zsolnai (Žilina) járás.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2021/03/Epidemiologicka-situacia_210316.pdf” title=”Epidemiologicka situacia_210316″]