Kitekintő

A COVID-19 súlyos szövődményei gyerekeknél

gyerek COVID
Getty Images

Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki szindrómához hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés. A szakemberek tavasz óta arról beszélnek, hogy a gyerekekre kisebb veszélyt jelent a COVID-19, a kicsik ugyanis jellemzően tünetmentesen, vagy enyhe panaszokkal átvészelik a fertőzést. Azonban elfordulnak olyan esetek is, amikor néhány héttel később mégis kórházba kerülnek a gyerekek.

Egyre több olyan gyermek kerül kórházba, aki korábban tünetmentesen átesett a koronavírus-fertőzésen. Állapotuk romlásának hátterében a betegség egyik súlyos szövődménye, az úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C) áll. Csak a Heim Pál Gyermekkórházban már 40 ilyen beteget kezeltek eddig – számolt be a szeretlekmagyarorszag.hu cikkére hivatkozva az RTL Klub Híradója. A Semmelweis Egyetemen pedig eddig 21 gyereket kezeltek ugyanezzel a problémával.

A 8-10 évesek a legérintettebbek

Az intézmény szombaton arról tájékoztatta a híradót, hogy 7 olyan beteg fekszik náluk, akik a koronavírus-fertőzés következtében kialakult sokszervi gyulladás miatt szorulnak kórházi kezelésre. Közülük egy gyermeket az intenzív osztályon ápolnak, egyet pedig még aznap haza is engedtek. A híradóban felhívták a figyelmet arra is, hogy ez a betegség nem azonos a Kawasaki-szindrómával, az ugyanis főként a csecsemők körében jelentkezik, ez a sokszervi gyulladás viszont leginkább a 8-10 éveseket érinti.

Jellemző tünetek

A tájékoztatás szerint általában az új típusú koronavírussal való megfertőződést követően 2-4 héten belül jelentkezben a MIS-C-re utaló tünetek, mint például a magas láz, a gyengeség, az aluszékonyság és a bágyadtság. Árulkodó jel lehet még a váladékozás nélkül kialakuló kötőhártya-gyulladás, a bőrkiütés, valamit az ajkak kivörösödése és kirepedezése is. Gyakori továbbá az erős hasi fájdalom, a hányás és a hasmenés is, de nyirokcsomó-megnagyobbodás, szívritmuszavar, hirtelen vérnyomásesés és sokkos állapot is előfordulhat. A panaszok ráadásul gyorsan súlyosbodhatnak, ezért megjelenésük esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, így mind a diagnózisa, mind terápiája komoly kihívásokkal jár. Ezeknél a betegeknél közös tünet a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás. A labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori egy akár több komponens alacsonyabb száma. A betegek többségénél jelen van valamilyen szív érintettség, ami manifesztálódhat ritmuszavarban vagy szívizom gyulladásban is, ami a szív súlyos működészavarát okozhatja. Sokszor hasonlítjuk ezeket a betegeket a gyermekgyógyászok által jól ismert gyulladásos betegséghez, a Kawasaki szindrómához, amely főleg 5 éves kor alatti gyermekeknél jelentkezik, de azt fontos kiemelni, hogy a MIS-C-ben szenvedő gyerekek általában jóval idősebbek, (döntő többségében kamaszok) és a betegség jóval súlyosabban is zajlik. A MIS-C-ben szenvedő betegeknél tudott vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le kb. 2-4 héten belül, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, így fontos olyankor is erre a kórképre gondolni, ha a gyerekeknél nem zajlott koronavírusfertőzés típusos tüneteit mutató betegség.