Hazai hírek

Amikor nem az óra, hanem a szünet a rémálom

rémálom
(Pixabay)

Kiközösítés, rosszindulatú pletykák, veréssel fenyegetés, verbális agresszió, rémálom – száz gyerekből nagyjából 15 van kitéve  iskolai zaklatásnak, körülbelül minden hetedik tanuló, legtöbbször a saját osztályukban. Ezek a gyerekek alig várják, hogy végre becsöngessenek.

Az Állami Tanfelügyelet adatai szerint ez egyaránt vonatkozik az alapiskolákra és a szakközépiskolákra. A gimnáziumokban jobb a helyzet, ott minden 13. kamasz volt már kitéve diáktársai kegyetlenkedésének.

Az intézet 2019/2020-as tanévre vonatkozó jelentését most hozták nyilvánosságra, 31 alapiskolában, 8 szakközépiskolában és 7 gimnáziumban elvégzett ellenőrzés alapján. Összesen 2165 tanuló töltötte ki a kérdőívet. A legtöbben azt jelölték meg, hogy az órák közti szünetekben tapasztaltak agresszív viselkedést egyes diákoktól.

A leggyakoribb, hogy kinevetik, megszégyenítik, csúfolják osztálytársukat, mert hátrányos helyzetű, esetleg egészségkárosodott, illetve más etnikai csoporthoz tartozik.

Gyakori jelenség továbbá, hogy a kezelhetetlen diákok zavarják az órát, és a tanár sem tudja rendre utasítani őket.

Még több tanuló válaszolta, hogy őt ugyan nem érte zaklatás, de már szemtanúja volt valamelyik fajtájának. A diákok negyede legalább egyszer találkozott ilyesmivel, az alapiskolások 37 százaléka, a szakközépiskolások 27 százaléka, és a gimnazisták 21 százaléka. Az összes ellenőrzött iskolában volt erre példa, tehát mindenütt jelen van a zaklatás.

A kérdőívekből kiderül, hogy az agresszív diákok megtalálják a módját és a helyet, ahol az iskolában zaklathatják társaikat, dacára a tanári felügyeletnek és annak, hogy sok intézményben már térfigyelő kamerák is vannak.

Leggyakrabban a saját osztályukban éri iskolai erőszak a diákokat, az órák közti szünetben

– ezt a helyszínt minden tanuló megjelölte, aki kitöltötte a kérdőívet és találkozott már iskolai zaklatással.