Tanuljunk Természetismeret

Vörös törpecsillagok exobolygói

Vörös törpecsillagok exobolygói + MCSE 75 akciók. A Svábhegyi Csillagvizsgáló és a csillagaszat.hu közös médiavállalkozása heti interaktív csillagászati magazinműsor formájában. A program első felében szórakoztató stílusú előadás, a második felében az online élő videó nézőinek kérdéseire válaszolunk.

A Napunknál kisebb és hidegebb törpecsillagok körül keringő bolygók egyre nagyobb figyelmet kapnak a potenciálisan lakható planéták keresésére irányuló kutatásokban. Földi és űrtávcsöves keresőprogramok felfedezései mellett évről-évre közelebb kerülünk a részletes jellemzést eredményező finom vizsgálatokhoz, melyek eredményeként a lakhatósági zónában keringésen túl konkrét információkhoz juthatunk különleges exobolygók belső szerkezetéről, felszíni viszonyairól, légkörük összetételéről, esetleges életfolyamatok létezésére utaló jelekről.

Miért ez a nagy érdeklődés a vörös törpék exobolygói iránt? Mit sikerült eddig kideríteni a már felfedezett rendszerekről és milyen általános következtetéseket lehetett levonni?

Mennyire lakhatóak valójában ezek az égitestek? Egy este a Proxima Centauri, a TRAPPIST-1, az AU Mic és hasonló csillagok bolygóival! 🛰 A Svábhegyi Csillagvizsgáló és a csillagaszat.hu közös médiavállalkozása heti interaktív csillagászati magazinműsor formájában. Kiss László csillagász, Széchenyi-díjas akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója fog elkalauzolni minket a csillagok világába. Utazzunk messze képzeletünk és az előadás segítségével, pillantsunk bele a világűr titkaiba mindenki számára érthetően. Tarts velünk Te is! ☝️ ⌛ A program első felében 60 perc szórakoztató stílusú előadás, a második felében az online élő videó nézőinek kérdéseire válaszolunk.

A műsor fő platformja élő adásonként: http://facebook.com/svabhegyicsillagv…

%d bloggers like this: