Hazai hírek

250 euró jutalmat küldtek alkalmazottanként az iskoláknak

Branislav Gröhling oktatási miniszter

Branislav Gröhling oktatási miniszter az elmaradt béremelés kapcsán beszélt arról, hogy legalább pénzjutalmat küldtek a pedagógusoknak. Ám arról, hogy ki kap jutalmat és mennyit, az igazgató dönthetett.

Az oktatásügyi alkalmazottak szakszervezete december elején sztrájkkészültséget hirdetett, a választási ígéreteiket kéri számon a mostani vezető politikusokon, például Matovičon és Gröhlingen. A szakszervezet 10 százalékos béremelést követel, és januárra figyelmeztető akciókat, akár sztrájkot tervez.

Gröhling szerint is szükség van béremelésre, különben akár 1300 tanító hiányozhat a rendszerből 2022 végére, csakhogy a fizetések emelésére nem kaptak pénzt a pénzügyminisztériumtól.

„Egyelőre próbálunk más megoldásokat keresni, ilyen például a korrepetálás megfizetése, vagy a stabilizációs prémium. Az év végén alkalmazottanként 250 eurót küldtünk az iskoláknak prémiumokra. A jutalmat az igazgató az iskola igényei szerint oszthatja el, például a hiányszakokat oktató pedagógusok megtartására vagy felvételére. A pénzt a pedagógusok teljesítménye szerint lehet elosztani, ezzel motiválva az ügyes tanítókat”

– közölte a miniszter.

„Jelentősen emelni akartuk a pedagógusfizetéseket, prémiumokat, például stabilizációs pótlékot bevezetni. Persze egy komoly fizetésemelés lenne a megoldás, de ehhez pénzre van szükségük a pénzügyminisztériumtól” – mondta Gröhling.