Közösség

Mindennapi tanévnyitónkat add meg nekünk…

A minap felvetődött a kérdés: Biztos, hogy a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által 2021. augusztus 28-ára szervezett a Szlovákiai Magyar Iskolák XXI. Országos Tanévnyitó Ünnepségére a református templom a legalkalmasabb helyszín?

Az ökumenikus istentisztelettel egybekötött eseményen sor kerül: a helyi iskolakezdő gyermekek bemutatkozására, a Pedagógus Szolgálati Emlékérem átadására és a pályakezdő pedagógusok bemutatására is. A rendezvényen fellép Derzsi György, Vadkerti Imre és Kovács Koppány, valamint a zsigárdi magyar alapiskola tanulói. Tanévnyitó ünnepi beszédet Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke, ünnepi köszöntőt Lőrinczi Zoltán, az EMMI államtitkára, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője és Burus-Siklósi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke mond.
A kérdés először a Facebookon vetődött fel, és az első reakciók közt volt az, hogy miért nem az illetékest, a rendezvény szervezőjét kérdezzük. Nos, megtettük… Sőt megkérdeztük a Pedagógusszövetségen kívül a Szülői Szövetség és a Comenius Pedagógiai Intézet illetékeseit is.
Nézzük kivonatosan a Facebookos kommenteket:
 add meg nekünk
  • Biztos, hogy ezt a kérdést a FB-on kell feltenni, nem pedig a szervezőkkel megvitatni, s hozzájuk fordulni az esetleges építő jellegű ötletekkel?
  • De jó, hogy megint van csámcsogni való téma!!!
  • Ez egy nagyon komoly téma. Ugyanis az egyház intézményei által küldetésként képviselt ideológiák/vallások törvényszerűen DOGMATIKUSAK!
    Ezzel ellentétben AZ ISKOLA mint az adófizetők pénzén fenntartott és támogatott okt.-nevelési intézményrendszer elvből NEM LEHET DOGMATIKUS! A 21. században biztosan nem! A szervezők, úgy tűnik, nem tudatosítják ezt az alapvető különbséget és a kortárs okt.-nevelés alapelveivel ellentétes propagandát folytatnak.
    A vallásgyakorlás és a templomokba járás mindenkinek a magánügye ellentétben az iskola küldetésével, ami közügy!
  • Akkor ide is bemásolom azt, amit pár napja az SZMPSZ profilján már megjelentettem – „természetesen” visszhang nélkül. Így megy ez már sok éve, kit is lepne meg?!
    És ha valaki „csámcsogásnak” nevezi a véleménynyilvánítást, az inkább gyorsan nézzen magába!
    „És tessék mondani, Szlovákiában (Felvidéken) csak egyházi iskolák léteznek?
    Vagy csak átmásolták ide a tavalyi, tavalyelőtti, azelőtti országos tanévnyitók programját?
    Vagy csak mindenáron meg akarnak felelni a Budapestről érkező elvárásoknak?
    Vagy ráhajtottak a Kossuth-, Széchenyi-díjra?
    Mert más okokkal nem tudom magyarázni, hogy évtizede változatlan formában és tartalommal valósítják meg ezt a rendezvényt. Hiába akadt minden évben ezer más javaslat, ötlet, mindig minden le lett söpörve az asztalról – mindenféle magyarázat nélkül.
    Nagyon ideje lenne a megújulásnak, nem gondolják? „
  • Tény: Az ‘országos tanévnyitónak’ az ISKOLÁBAN VAN A HELYE!!! Ahogy templomot találnak a szervezők, úgy iskolát is találhatnak!
    Megdöbbentő ez a középkorba való visszavágyakozás! Az állami iskola küldetése a jelen korban nem azonos az egyház küldetésével.
    A korszerű pedagógus ne akarjon papként prédikálni! Ezt a szerepet hagyja meg a papoknak. Ellenkező esetben nevetséges karikatúra figurává zülleszti saját magát!
    Végül: a szólás szabadsága nem zárja ki a kérdésfelvetést bármilyen közügyben (még a FB-on sem)!
  • A “visszhangnélküliség” önmagáért ‘beszél’. Engem még mindig meglep, mert ezt a fajta ignoranciát éppen a vezető pedagógusok gyakorolják. Bort isznak, vizet prédikálnak?
  • Ők betagozódtak az „uradalomba”, hűen teljesítik a hűbéruruk parancsait, és lefelé (a pedagógusok felé) ugyanezt a jobbágyszellemet közvetítik. Túl macerás lenne szabadon, szuverén módon dönteni, célokat kitűzni, a kor követelményeinek megfelelően gondolkodni – és közben kockáztatni még a pénzügyi támogatást is… És úgy látszik: ez a bénultság, mozdulatlanság a többségnek meg is felel.

 add meg nekünk

A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége képviseletében Mézes Rudolf, elnök volt az első, aki válaszolt a tanévnyitóval kapcsolatok kérdésre:

Mivel az SZMPSZ önálló szervezet nem érzem feljogosultnak magamat és az SZMSZSZ-t arra, hogy ellenkezzünk döntésükkel.

Másodikként Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke válaszolt kérdésünkre:

Több, mint két évtizede  a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége CIVIL szervezetként, más-más régióban keres méltó helyszínt az országos tanévnyitónak. A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott, nem hivatalos esemény. Itt köszöntjük az iskolába induló gyermekeket, a pályakezdő és nyugdíjba vonuló pedagógusokat egyaránt.  A helyszínről az Országos Választmány szavazással dönt az éppen sorra kerülő Területi Választmány kérvénye alapján. Vetésforgó módján váltják egymást a régiók Nyugat-, Közép-, Kelet-Szlovákia egy-egy településének ikonikus épületét ajánlva helyszínül.
Az esemény kezdő 20 perce ökumenikus jellegű egyházi rész, ezt követi a tanévnyitó ünnepség. A  szakrális helyek hangulata tiszteletet parancsoló, méltóságteljes és illik az esemény jelentőségéhez.
Az országos tanévnyitó megrendezésével az elődeink által kialakított hagyományokat követjük.

Ha további válaszokat kapunk, bővítjük a cikket.

Bővítve:

Fodor Attila a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója ugyan írásban nem válaszolt, de személyes találkozáskor elmondta, hogy teljesen helyénvalónak tartja a templomi tanévnyitót.

 

Az Oktatásügyi minisztérium röviden csak annyit válaszolt, hogy szakmai témákban együttműködik a Pedagógusszövetséggel, de a polgári társulás civil tevékenységéhez nincs kompetenciája hozzászólni…  (MŠVVaŠ SR nemá kompetenciu vyjadrovať sa k jeho občianskym aktivitám).


Mindennapi tanévnyitónkat