Hazai hírek

Branislav Gröhling sajtótájékoztatója a készülő támogatásokról

Branislav Gröhling, Svetlana Stihová és Miroslava Hapalová  sajtótájékoztatója – Támogatás minden gyermeknek
A minisztérium javaslat tesz arra, hogy milyen metodikával rendeljék ki a pedagógiai asszisztenseket, az iskolai támogató csoportokat.

 

Az iskolák mostantól automatikusan kaphatnak pedagógiai asszisztenseket. A fogyatékkal élő tanulók számától függően osztályonként osztanák el őket. Ez az oktatási törvény módosításának tervezetéből következik, amelyet a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma (MŠVaŠ) tárcaközi véleményezésre terjesztett elő. A változások azonban csak 2026-tól léphetnek életbe, addig az asszisztensek számának növelését az Európai Bizottság segítségével lehetne finanszírozni.

„Az igazgatónak nem kell majd pályáznia az állásokra, az asszisztenst automatikusan kapja meg az adott osztályban a fogyatékkal élő tanulók számától függően” – mondta a miniszter a hétfői sajtótájékoztatón.

Az asszisztensek száma

Az asszisztensek száma a becslések szerint 18 000-re emelkedik.

„Néhány diagnózistól eltekintve nem túl hatékony, ha egy tanári asszisztens folyamatosan jelen van egy adott tanulóval”

– mondta Miroslava Hapalova, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója, amely július óta a Nemzeti Oktatási és Ifjúsági Intézet része.

„Az iskola automatikusan kap egy tanársegédet, de ha egy osztályban legalább egy sajátos nevelési igényű tanuló van, az iskola automatikusan 0,5 tanársegédet kap osztályonként. Ha legalább három különböző speciális igényű tanuló van, akkor automatikusan egy tanársegédet rendelnek az osztályhoz”

– mondta Svetlana Síthová, az oktatási minisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy ennek az általános és középiskolákra is vonatkoznia kell. A legfeljebb négy osztályos óvodáknak egy pedagógiai asszisztenst kell kapniuk. Ha nagyobb létesítményről van szó, akkor a javaslat szerint két asszisztenst kap. Az iskola méretétől függően az iskolának szakszemélyzetet, például logopédusokat, gyógypedagógusokat, pszichológusokat vagy gyógytornászokat is alkalmaznia kell. Ha egy iskolának több mint 100 tanulója van, akkor Síthová szerint automatikusan egy félállású szakmai munkatársat vagy egy iskolai gyógypedagógust rendelnének hozzá. Ha 200-300 tanulója van az iskolának, akkor kapna egy asszisztenst, és a létszám a kulcsnak megfelelően növekedne.

Síthová emlékeztetett arra, hogy már jövőre az ideális vagy legalábbis a fél forgatókönyv szerint akarnak haladni, hogy ez ne terhelje nagyon az állami költségvetést. „A 2026-ig tartó bevezetés olyan, hogy az egyik évben még az Európai Bizottság finanszírozza az egészet, a következő tanévben 50-50, azaz az állam és az Európai Bizottság, a 2026 előtti utolsó évben pedig 70-30 az arány.” – ismertette az asszisztensek finanszírozásának lehetséges módját.

A javasolt jogszabály támogatási intézkedések katalógusát tartalmazza. Ez magában foglalja az összes gyermek általános támogatását a szociopatológiai jelenségek megelőzésében, a mentális egészség támogatását vagy a biztonságos mozgást a kibertérben. A katalógus tartalmazna célzott intézkedéseket is bizonyos tanulók számára.