Egyéb kategória Hazai hírek

Hanesz Angelika a Szlovákia Pedagógusa verseny közönségdíjasa

Múlt héten adták át Pozsonyban a Szlovákia Pedagógusa 2019 díjakat, amely a tanárok nemzetközi Global Teacher Prize versenyének megfelelője. Csakúgy mint egy éve, idén is magyar pedagógus lett a közönségdíjas.

A Szlovákia Pedagógusa (Učitel Slovenska) versenyen tavaly a legtöbb közönségszavazatot a kassai Rácz Noémi kapta, az idei versenyen pedig Hanesz Angelika, a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola informatika-fizika szakos tanára, a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének munkatársa kapta a legtöbb szavazatot, 3764-et.

Hanesz Angelika
Hanesz Angelika

„Köszönet mindazoknak, akik támogattak, biztattak. Az ország minden tájáról kaptam üzeneteket, magyar és szlovák közösségektől, kollégáktól, barátoktól egyaránt. Magyar tanárként magyar iskolából nagy öröm és elismerés ez számomra és közösségünk számára is. Örülök, hogy van mire büszkének lennünk és láttathatjuk a felvidéki magyar oktatás jó példáit is” – nyilatkozta az Új Szónak a sikeres pedagógus. Azt mondta, a verseny legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a Zaježovai oktatóközpontba megérkezett a kétnapos meghallgatásra.

„Addig ismeretlen kollégákkal egy fél órán belül barátokká váltunk. Elsősorban szakmai verseny ez, és mindannyian szeretjük, amit csinálunk, szeretünk tanítani. Ez a legfontosabb, mindenki a maga nyelvén, de azonos célokkal. Magyarságomat ilyen környezetben mindig plusz hozzáadott értékként élem meg, és úgy éreztem ott is, hogy a kollégák becsülik azt, amit csinálok.”

Eredményes, sokrétű munka

Hanesz Angelika rendkívül eredményes és sokrétű tevékenységet végez. Meggyőződéssel vallja, hogy minden gyerekben van tehetség valami iránt, tapasztalatból mondja, az a jó pedagógus, aki ezt észre tudja venni, és személyre szabottan képes erre építeni. A kreatív gondolkodás kialakításán fáradozik. Ebbéli tapasztalatait a pedagóguskollégáival is igyekszik megosztani. Kassán a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének munkatársaként az alapiskolákon informatikát oktató pedagógusok továbbképzését bízták rá. Mindezek mellett immár kilenc éve létrehozta és mentorálja Kassán a Tálentum Cassoviensis Alapítvány programozó csapatát, mely ma már a világ élmezőnyébe tartozik. A First Lego League robotikaversenyein elért eredményeinek köszönhetően az idén Amerikába, a Silicon Valley-be is meghívást kaptak, ahol a diákjai azt a CUL becenévre hallgató készüléküket mutatták be, amely képes az űrhajósok ruháit UVGI ultraibolya sugárzás segítségével dezinfikálni.

Németi Róbert

The post Hanesz Angelika a Szlovákia Pedagógusa verseny közönségdíjasa appeared first on Magyar iskola.