Kitekintő

Mit jelenthet egy múzeumi látogatás a gyerekeknek?

Liesbet Ruben, a Tropenmuseum Junior múzeum dolgozója – ami az amszerdami Tropenmuseum gyerekmúzeuma – múzeumi tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal. Ebben arról beszélt, milyen emlékeket ébreszt a fiatal felnőttekeben, ha a múzeumról mesél. „Ez gyakran olyan emlékeket idéz fel bennük, amikor fiatalkorukban maguk is múzeumokban jártak. Amikor megkérdezem tőlük, mire is emlékeznek, bepillantást nyerek abba, hogy milyen maradandó benyomásokat szereztek.

»Arra emlékszem, hogy egy afrikai táncot táncoltunk. Én a büfében dolgoztam. Vonaton átutaztunk Bombay-en. Minden igazi volt, és nem másolat. Nem volt unalmas, mint más múzeumok, ahol csak nézni és hallgatni lehet. A dobok igazán megszólítottak minket. Ma is emlékszem az énekre és a táncra. Busszal átutaztunk Marokkón. Készítettünk egy rövidfilmet. Nagyon megszerettem a múzeumi vezetőt, aki a világ legjobb mesélője volt.«

„Néha olyan történetet is hallok – meséli tovább –, hogy egy múzeumi látogatás hogyan segített valakinek meghozni egy nagy döntést, vagy hogyan ösztönzött valakit arra, hogy elinduljon egy utazásra, vagy írjon egy tanulmányt.

Mit tanulhatunk mindabból, amit kutatásokból, és az emberek mindennapi tapasztalataiból tudunk meg?

  • Azt, hogy a gyerekek egy egész életükre szóló jó élménnyel gazdagodnak egy múzeumi látogatás során.
  • Azt, hogy a tevékenységek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az emberek tapasztalataiban és emlékeiben. A szemlélés és a hallgatás nem mindig elég. A cselekvésen alapuló tanulásnak is teret kell biztosítani.
  • Azt, hogy a múzeumokban gyerekekkel dolgozó szakképzett emberek a legalkalmasabb és leginkább interaktív közvetítői a tartalmas élményeknek.

A Tropenmuseum Junior egy gyerekek számára kialakított múzeum, amelyet 1975-ben nyitottak meg. Az elmúlt években kidolgoztunk egy olyan módszert, ami a következő néhány alapvető irányelvre épülvalóságelmélyedésdinamizmusösszefüggésszemélyességmeglepetés, és megosztás.

Mit jelenthet egy múzeumi látogatás
Tropenmuseum Junior

Kiállításainkat a kifejezetten erre a feladatra kiképzett múzeumi vezetőink életre keltették a gyerekek számára. Gyűjteményeink tárgyainak többsége kézbe vehető, és a gyerekek fel is használják ezeket a tevékenységeink során. A tevékenységek egy olyan történet részét képezik, ami rendkívül sok ismeretet tartalmaz, így egyformán élénkíti a megismerést és az emlékezést.

A Tropenmuseum Junior kiállításain a gyerekek aktív munkát végeznek: információkat gyűjtenek, személyes történeteket derítenek fel, kérdéseket fogalmaznak meg, kisebb gyűjteményeket állítanak össze, és más kisebb feladatokat hajtanak végre egy háromdimenziós kialakítású kiállításon, ahol otthon érezhetik magukat.

Az a célunk, hogy lehetőséget nyújtsunk a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék, milyen előnyökkel jár az, ha kiderítik, hogyan élnek más emberek. Ez által a számukra idegen dolgokat ismerőssé tesszük, és rávezetjük őket arra, hogy az ismeretlen a mindennapi élet része. Napjaink társadalmainak sokszínűsége azzal jár, hogy képeseknek kell lennünk a kezelni a különbségeket, és lehetővé kell tennünk a polgárok számára, hogy saját életük részeként tapasztalják meg ezeket. Ilyen módon hozzájárulunk a világpolgárok felneveléséhez.

Hollandiában lenyűgoző a múzeumok változatossága, és a gyerek-kultúra is igen gazdag. 1994-ben Hollandiában létrehozták az International Children’s Museum Organisation, Hands On! szervezetet, és az International Children’s Museum Award of Hands On! díjat elsőként a Tropenmuseum Junior nyerte el.

Tanácsok pedagógusoknak

Különleges múzeumi élményeket bármilyen országban előidézhetünk. Alább néhány tippel szeretnék segíteni azoknak a pedagógusoknak, akik múzeumi látogatásokat terveznek:

  • Amennyiben lehetséges, olyan múzeumot válasszanak, amely a gyerekek szükségleteinek megfelelő programokat biztosít. Bátran jelezzék a múzeum munkatársainak speciális igényeiket, hogy Önöknek megfelelő programmal készülhessenek a fogadásukra.
  • Derítsék ki, milyen módon zajlik az információk átadása a múzeumban. A látogatók csak hallgatnak és néznek, miközben csoportokban körbejárnak a kiállításon? Vagy a diákok önálló szerepet kapnak, és feladatokat végeznek, vagy kérdésekre keresik a válaszokat? A kiállításnak vannak olyan részei, ahol kézzelfogható tevékenységeket végezhetnek?
  • Az információkat valamilyen történet keretében ismertetik? (Esetleg olyan információkat használva, amelyekről a gyerekek gondolatban könnyen képet alkothatnak?) Egy történetet jobban meg lehet jegyezni, mint egy egyszerű információhalmazt.
  • Milyen kiemelt érdekes információkat ismertetnek a gyerekekkel, amiket saját életükhöz és tapasztalataikhoz is hozzákapcsolhatnak? Ez a múzeumban történik? A gyerekek kapnak anyagokat a felkészülést, valamint az utólagos feldolgozást segítő munkához?

Amennyiben egy osztállyal múzeumi vezető nélkül néznek körül egy kiállításon, a fentiekről Ön is gondoskodhat. Érdemes a gyerekeknek konkrét kérdéseket feltenni, vagy feladatokat adni. Néhány példa:

  1. Melyik tárgyat vagy műalkotást vinnéd szívesen haza? Hova tennéd, és miért?
  2. Van olyan tárgy vagy műalkotás, ami valamilyen történetet közvetít számodra? Mi ez a történet?
  3. 20 másodpercen keresztül nézz egy műtárgyat vagy műalkotást. Ez után fordulj meg, hogy már ne lásd, és kérd meg az osztálytársaidat, hogy tegyenek fel neked kérdéseket a tárgyról. Hány kérdésre tudsz válaszolni?

Tapasztalatainkat gyakran megosztjuk más múzeumi vagy oktatási szakemberekkel. Amennyiben Ön Amszerdamban dolgozik, nagyon szívesen találkozunk Önnel, hogy részletesebben is bemutassuk, hogyan dolgozunk.” (Amennyiben nem, forduljon hazai szakemberhez, nálunk is előretörőben van a múzeumpedagógia, ha még nem is ilyen szinten.)

Liesbet Ruben 1979 óta dolgozik a Tropenmuseum Junior múzeumban; kiállítástervezőként egy kisebb csapattal együttműködve dolgoz ki egészen új kiállításokat. A múzeum a Tropenmuseum része, amely három másik múzeummal együtt a hollandiai Nationaal Museum van Wereldculturen múzeumot alkotja. A Tropenmuseum Junior hírnevet szerzett a látást, érintést, tapasztalást és cselekvést magában foglaló szemléletével. Liesbet minden kiállításhoz gyerekkönyveket ír, melyek közül hat díjakat is nyert. Emellett rendkívül széles körű nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkezk, például a szakmai képzések terén.

(Forrás: School Education Gateway/https://school-education.ec.europa.eu/hu/Az iskolai oktatás európai online felülete)