Oktatás

Az új tanévben végre felmérik a gyerekek mozgáskészségét

torna, testnevelés, felmérik a gyerekek mozgáskészségét
(Foto – Pexels)

Október végéig felmérik az iskolakezdő gyerekek mozgáskészségét, emellett a másodikos és harmadikos tanulókét is, mivel ez az utóbbi tanévekben elmaradt.
Az országos testnevelési teszteléstől azt is remélik, megmutatja, országos szinten milyen hatással volt a gyerekekre a bezártság, a távoktatás hosszú hónapjai, a korábbinál is kevesebb mozgás. Az utolsó ilyen készségfelmérést ugyanis 2018-ban végezték el az akkori első évfolyam bevonásával.

Az egyik cél annak megállapítása, hogy mennyire elhízottak ezek a korosztályok. Továbbá a szülő pontos képet kap, hogy az országos átlaghoz képest a gyereknek milyen a mozgáskészsége, a tehetséges gyerekeknek pedig tanácsot lehet adni, hogy melyik sportágat válasszák.

A gyerekek adottságait legutóbb ügyességi labdajátékokkal, fogócskázással, hasizomgyakorlattal, helyből ugrással, futógyakorlatokkal, a test nyújtón való felhúzásával és a testsúly megtartásának idejével tesztelték.

Az is kiderült, ebben a korosztályban nem jellemző a túlsúlyosság: Ugyan nagyobb a gyerekek testsúlya, mint a korábbi generációknak, de magasabbak is: MAJDNEM KÉT CENTIVEL MAGASABBAK A GYEREKEK, MINT 50 ÉVE

Oktató videók

Bevezetés és bemelegítés
Magasság és súlymérés
Ismételt gyakorlat a rúddal
Kitartás húzódzkodásnál (Pull-up)
Ugrás álló helyzetből
Felülés
Labdagurítás
4x10m oda-vissza futás
Kitartásos oda-vissza futás
Zászlókergetőzés