Informatika Tanuljunk

Mióta háziállat a számítógépes egér vagy a hörcsög? 

egérSzámítógépes egér – egy olyan hétköznapi dolog, hogy nem is gondolunk arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a teljes és kényelmes számítógépes vagy laptopos munkában. Mi előzte meg, hogy kiérdemelje azt a státuszt, amelyet ma jogosan megérdemel? Mire figyeljünk a vásárláskor és a „megfelelő” kiválasztásakor? És létezik olyan, hogy ideális számítógépes egér?

A klasszikus számítógépes egér jelenlegi formáját hosszú fejlődési út, sok változtatás és fejlesztés előzte meg, mire végül olyan formát öltött, amelyben még a legkisebbek is biztonsággal felismerik a különböző tárgyak közül. Hol született?

Az első számítógépes egér

egér
Az SRI Computer Mouse prototípusa

A feltaláló Doug Engelbart volt, aki a Stanford Kutatóintézetben dolgozott. 1967-ben szabadalmat fejlesztett ki egy rendszerre, vagy X-Y helyzetjelzőre a képalkotó rendszerekhez. Akkoriban valószínűleg még nem is sejtette, hogy egy rendkívül praktikus számítógépes munkaeszköz születését indította el. Munkatársai addig finomították, amíg meg nem született az első számítógépes egér prototípusa.

Eleinte nem hasonlított a ma ismert egerekre. Szögletes volt, és ennek következtében kényelmetlen. Olyan alakú volt, mint egy fatégla. Csak egy gomb volt rajta. Az alján két egymásra merőleges kerék volt, amelyek forogtak, ahogy az egeret az egérpadon mozgatta – az egyik előre, a másik oldalra, ahogy az egeret oldalra mozgatta. Igen, első pillantásra nem volt éppen innovatív technológia. Azonban már akkor is hatalmas potenciálra utalt. Érzékelőkkel volt felszerelve, így a kerekek egymáshoz viszonyított helyzetéből a szoftver egyszerűnek tűnő, de lényeges adatokat tudott kiszámítani – a mozgás irányát vagy az egér által megtett távolságot.

egér
Korai egerek szabadalmi leiratából Balról jobbra:1970-1974-1976
egér
Apple Macintosh Plus

A rendszer következő fejlesztése Engelbart kollégájától és az első egér készítőjétől, Bill English-től származik, aki 1972-ben a kerekeket golyóra cserélte. A Xerox volt az első vállalat, amely egeret szállított a számítógépekhez, de az Apple a nyolcvanas évek közepén a Macintosh számítógépekkel indította el az aranykorszakot.

Bár a PC egér fokozatosan vált általánossá, fejlődése nem stagnált. A szögletes eszköz oválisra, sőt kerekre változott, ami nagyban növelte a használat kényelmét. A középső gombot később görgetőkerékkel helyettesítették, megkönnyítve a függőleges mozgást. Ráadásul a modern egerek elvesztették a tipikus csatlakozó „farkukat”, és csatlakoztak azokhoz, amelyek vezeték nélkül kommunikálnak a számítógéppel.

Nem minden egér olyan, mint az egér

Több mint fél évszázad telt el a számítógépes egér feltalálása óta. A fejlesztőipar fáradhatatlanul reagál a számítógép- és laptop-felhasználók egyre újabb és újabb igényeire, így a piac ma már gazdag a különböző és különleges számítógépes egerek típusaiban.

A legelterjedtebb és legikonikusabb a tipikus irodai egér. Szinte bármikor és bárhol használható, és otthoni használatra, valamint olyan gyermekek számára is alkalmas, akik még csak most tanulják a számítógép használatát az iskolában. Normál formájukban ezek elhanyagolható árú modellek. Az igényesebb felhasználók számára a piac pontosan azt kínálja, amit keresnek:

egér
Logitech spacemouse 3D/Silicon Graphics SpaceBall/Logitech 3D Mouse
  • stílusos irodai egerek;
  • játék egerek játékosoknak;
  • trackball egerek (hanyattegér), amelyek pontos kurzormozgatást és precíz munkát biztosítanak a számítógépes grafikusok és mindenki számára, aki CAD programokat használ;
  • a kényelmet kedvelők számára a legjobb megoldás egy ergonomikus vagy akár függőleges ergonomikus egér, amely természetesebb helyzetben tartja és támogatja a kezet;
  • az utazók és az örökös laptop-hordozók számára van egy összecsukható utazóegér
qtronix_trackball_keyboard egér
A kilencvenes években megpróbálták kombinálni a billentyűzetet a trackballal – Qtronix trackball keyboard_KBC-3750PS2

Amikor egerek keresünk, többek között a tápellátási rendszert is kiválaszthatjuk, azaz választhatunk vezetékes vagy vezeték nélküli egeret, valamint a mozgásérzékelés alapján optikai vagy lézeres egeret. A választék nagyon széles, ezért a választás során az alapvető kérdés a következő:

Milyen munkára vagy szórakozásra fogom használni az egeret?

Ha számítógépes egeret keresünk, az alapvető típusmegosztáson kívül érdemes figyelembe venni más paramétereket is, amelyeknek meg kell felelnie. Mire kell tehát gondolnia, amikor egeret vásárlunk?

Genius GM-6 egér
Genius GM-6 egér – az egyik leginkább elterjedt típus volt

1. Csatlakozás a számítógéphez vagy laptophoz

Az első kérdés, amire választ kell kapnia az egér vásárlásakor, hogy hogyan fogjuk csatlakoztatni a számítógéphez vagy laptophoz. Ez alapján választhatunk vezetékes vagy vezeték nélküli egeret.

A vezetékes egér manapság USB-kábelen keresztül csatlakozik a számítógéphez. Rendszerint olcsóbb, mint egy vezeték nélküli egér. A hátránya csak a kábel, amely útban lehet munka és az egér mozgatása közben.

A vezeték nélküli számítógépes egerek modernebbek és jelenleg ezek állnak a figyelem középpontjában. A vezeték nélküli egérrel való munka során nincs útban kábel, mivel az egy kis USB-portra dugott vevővel vagy BT technológiával kommunikál a számítógéppel. Az ilyen egér hatótávolsága több méter is lehet, aminek köszönhetően alapvetően távolról is vezérelhetők a készülékek. A vezeték nélküli egér hátránya az, hogy a legtöbb esetben elemeket kell vásárolni hozzá vagy az akkumulátort kell rendszeresen újratölteni.

2. Érzékelő technológia

Mit jelent ez valójában? Valaminek érzékelni kell a mozgást, valamikor ez mechanikusan történt, manapság optikai és lézeres egeret használunk. Az optikait a piros LED fény jellemzi. Ezzel az egérrel rosszabb fényes vagy sima felületeken dolgozni, ezért célszerű egérpaddal együtt használni. Ennek ellentéte a lézeres egér, amely jobb minőségű érzékelővel rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy szinte minden felületen dolgozzon, beleértve a fényes vagy üvegfelületeket is.

egér
Ideális egér nincs, de a fejlesztők nagyon igyekeznek

3. Ergonómia és egészségügyi hatások

Azoknak, akik hosszú órákat töltenek a számítógép mögött, az ergonómiát is figyelembe kell venniük. A számítógépes egér egész napos használata fájdalmat okozhat a kézben, a csuklóban, sőt néha az egész végtagban. Célszerű olyan ergonomikus függőleges egeret választani, amely helyet biztosít a hüvelykujj számára. Ebben az esetben a tenyér teljesen körbeöleli az egér egészét, így a csukló és a kéz egészségesebb és kényelmesebb helyzetben van.

4. Érzékenység

A számítógépes egérnek megfelelő érzékenységgel kell rendelkeznie, hogy a képernyő egyik sarkából gyorsan eljuthassunk a másikba. A DPI (dots per inch) érték erre a jellemzőre utal, és azt jelzi, hogy az egér hány pontot képes regisztrálni egy hüvelyknyi elmozdulás alatt. Ökölszabályként elmondható, hogy minél magasabb a DPI-érték, annál érzékenyebb az egér, és már egy kis mozgás is elég ahhoz, hogy többet mozogjon a képernyőn.

egér
Dizájnolt egér, vagy inkább hörcsög, mivel nincs farka…

5. Válaszidő

Ez a bonyolult kritérium azt figyeli, hogy az egérről érkező adatok milyen gyorsan jutnak el a számítógéphez. Az általános válaszidő 8 milliszekundum (ms) körül van, de egyesek akár 0,2 milliszekundumot is elérhetnek. A válaszidő a lekérdezési sebességgel is összefügg, vagyis azzal a gyakorisággal, amellyel az egér adatokat küld a számítógépnek. Ez hertzben (Hz) van megadva. Ebben az esetben a fordított arányosság érvényesül, azaz ha a frekvencia nagyobb, a válaszidő rövidebb lesz.

6. Tömeg

A súly szintén informatív paraméter lehet vásárláskor – nagy hatással lehet az egér árára. Egy számítógépes egér átlagos súlya 120 gramm. Ez függ a strapabíróságtól, a felhasznált anyagoktól, de a számítógéphez való csatlakoztatás módjától is. Érdemes tudni, hogy különösen az ergonomikus és a játék egerek súlya meghaladhatja a 150 grammot. Ezzel szemben a finom utazási és dizájn irodai egerek gyakran csak 80 gramm körüli súlyúak. Az ultrakönnyű ergonomikus számítógépes egerek súlyukban közel állnak az átlagos egérhez, de ez a paraméter hatással van a magasabb árukra.

Hörcsögcsalád

7. Nyomógombok száma

Végül, de nem utolsósorban a gombok száma is fontos a számítógépes egér kiválasztásakor, mivel mindegyik gomb máshoz igazodik. Ez alapján megkülönböztetünk 3 gombos egereket – ezek a legelterjedtebbek, és elegendőek otthoni használatra és normál irodai munkára. A második típus az 5 gombos egerek. Ezeket az igényesebb felhasználók kedvelik. Ezek közé tartoznak például a játék egerek. Ha azonban egyszer hozzászokott egy 5 gombos egértípushoz, általában nem akar visszatérni a háromgombos modellekhez. Az utolsó típus az ötnél több gombbal rendelkező számítógépes egerek, amelyek a professzionális grafikusok vagy programozók számára alkalmasak, mivel számos továbbfejlesztett funkciót kínálnak.

Van ideális számítógépes egér?

A funkciók és funkciók különböző kombinációja mindenki számára ideális. A piacon számos különböző paraméterekkel rendelkező számítógépes egértípus közül lehet választani. Ha végül nem tudsz dönteni, mert az adott kritériumod többnek is megfelel, ne félj figyelembe venni az egér kialakítását.