Földrajz Tanuljunk Természetismeret

Az univerzum térképe

univerzum A baltimore-i John Hopkins Egyetem ((JHU)) munkatársai nemrég létrehoztak egy olyan új weboldalt, ami lehetővé teszi a látogató számára, hogy felfedezze az általunk ismert egész világegyetemet. Semmi másra nincs hozzá szükség, csak egy számítógépre. A The Map of The Universe (azaz, Az univerzum térképe) oldalon szó szerint bejárhatjuk az egész világegyetemet, a Földről kiindulva egészen a látható univerzum határáig.

Az interaktív térképen jelenleg több mint 200.000 feltérképezett galaxis helyét és valódi – látszólagos – színét láthatjuk, de mindegyiket csak egy-egy apró képpont formájában. A térkép mellett ráadásul részleges magyarázatok is megjelennek arról, hogy az adott régióban elsősorban milyen jellegű galaxisok láthatók, illetve, hogy azok színe miért éppen olyan, amilyen.
Az univerzum tágulása hozzájárul ahhoz, hogy ez a térkép még színesebb legyen. Minél távolabb van egy objektum, annál vörösebbnek tűnik. A térkép tetején látható az első sugárzási felvillanás, amely nem sokkal az ősrobbanás után, 13,7 milliárd évvel ezelőtt indult el.
„Ezen a térképen mi csak egy pötty vagyunk a legalsó részen, egyetlen pixel. És amikor azt mondom, hogy mi, akkor a galaxisunkra, a Tejútrendszerre gondolok, amelyben csillagok és bolygók milliárdjai vannak. Megszoktuk, hogy csillagászati képeket látunk, amelyeken egy galaxis itt, egy galaxis ott vagy esetleg egy galaxiscsoport látható. De amit ez a térkép mutat, az egy nagyon-nagyon más léptékű.”
A Johns Hopkins Egyetem csillagászai által a Sloan Digital Sky Survey által két évtizeden át bányászott adatok felhasználásával létrehozott térkép lehetővé teszi, hogy a nagyközönség megismerje a korábban csak a tudósok számára hozzáférhető adatokat.