Kitekintő

30 éve küldték el az első sms-t

Merry Christmas – állt a karácsonyi üzenetben, amit 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül. A karácsonyi jókívánság sikeresen megérkezett a címzetthez, Richard Jarvishoz, a Vodafone alkalmazottjához.

A rövid szöveges üzenet csaknem három évtizeddel ezelőtti továbbítása meghatározó pillanat volt a mobilkommunikációs technológia történetében. 1999-ben, hét évvel azután, hogy sor került az első SMS továbbítására a Vodafone hálózatán keresztül, lehetővé vált a szöveges üzenetek több hálózaton keresztüli küldése, ami felgyorsította használatukat és népszerűségüket.

Ma már világszerte emberek milliárdjai küldenek üdvözleteket karácsony, újév sok más ünnep alkalmából, szöveges üzenetek, videók, hangüzenetek és emojik formájában. A mobiltelefonra elküldött legelső „Boldog Karácsonyt!” sms nélkül ma kevésbé lenne összekapcsolva a világunk.

2021. december 21-én a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén digitális műtárgyként bocsátották árverésre a világ első rövid szöveges üzenetét.

A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) bocsátja árverésre a Vodafone a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén. Az aukciósház a világ minden tájáról vár licitálókat az értékesítésre.

A vevő kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. A Vodafone a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR számára ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

„Az első nyomtatott könyv, az első telefonhívás, az első e-mail – mindezek a találmányok megváltoztatták az életünket és a világ kommunikációját. Ez az 1992-ben fogadott első szöveges üzenet az emberiség és a technológia fejlődésének történelmi tanúsága és egy igazán örömteli üzenetet tartalmazott: Boldog Karácsonyt!” – mondta Maximilian Aguttes, az Aguttes fejlesztési vezetője.

A Vodafone az árverés teljes bevételét az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának(The UN Refugee Agency) ajánlja fel, annak a 82,4 millió embernek a támogatására, akik konfliktusok és üldöztetés miatt kényszerültek elhagyni otthonukat.

„A technológia mindig is képes volt újítani és megváltoztatni a világot. Az úttörő technológia és a társadalom javát szolgáló mozgalom ezen kombinációja révén az UNHCR továbbra is segíteni tudja a menekülteket és az otthonukból elűzött embereket, lehetőséget adva nekik, hogy megváltoztassák életüket, és jobb jövőt építsenek maguknak, szeretteiknek és annak a közösségeknek, amelyben élnek.” – fogalmazott Christian Schaake, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Magánszektor Partnerségi Szolgálatának vezetője.

Az első sms végül 107 ezer euróért talált gazdára.