Hazai hírek

A hónap végéig meghosszabbították a kötelező maszkviselést az iskolákban

Októbertől további szigorítások várhatók.
A járványstáb mai ülését követően Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a fertőzésszámok megugrása miatt minimum szeptember hónap végéig mindenhol, a tanórán is kötelező a felső tagozaton, a középiskolákban és a főiskolákon a maszkviselet, az alsó tagozaton pedig fokozottan ajánlott.  Ezt az intézkedést előzetesen a tanév első két hetére vezették be, de most meghosszabbították. „Mivel a járványhelyzet egyre romlik, fontosnak tartjuk a kötelező maszkviselést legalább szeptember végéig meghosszabbítani” – mondta Krajčí.

Októbertől további szigorítások

A jövő hónaptól szabadtéri rendezvényeket a zöld járásokban legfeljebb 200 személy részvételével lehet tartani, beltéri rendezvényeket 100 fő részvételével.
A narancssárga és vörös járásokban az előbbi szám 100, az utóbbi 50 fő.
Lakodalmat és halotti tort csak 30 résztvevővel lehet majd tartani.
Már szeptember 16-tól tilos lesz a vendéglőkben, szállodákban stb. rendezvényeket szervezni, kivételt képez a lagzi és a halotti tor.
Az ország délebbi részei közül jelenleg Pozsony és a Nyitrai, továbbá a Nagymihályi járás vörös, a Szenci, az Érsekújvári és a Vágsellyei járás narancsszínű.
A felsorolt járásokban látogatási tilalom elrendelését javasolják a szociális otthonokban, illetve nem javasolják családi ünnepségek szervezését.

A járványstáb azt javasolja, hogy Szlovákia sorolja át a vörös zónába Csehországot, erről a központi válságstáb hétfői ülésén születik döntés. Narancsszínű Magyarország és Ausztria, különösen Budapest, továbbá Pest, Hajdú-Bihar és Fejér megye fertőzött. (l)