Hazai hírek

Bővült a kisebbségi települések listája

településnevek települések Frissült azoknak a településeknek és településrésze jegyzéke, amelyben a nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok alkotják a lakosság legalább 15 %-át. 88 ruszin, 63 roma, 5 magyar és 1 német településsel bővült a lista. 50 olyan település van ahol két nemzeti kisebbség él egymás mellett. Az elfogadott kormányrendelet a települések listáján kívül a kisebbségi nyelvű településrészeket is tartalmazza, számszerűen 347 településrészt.

Az érintett településeket és városokat is bevonták a rendelet mellékletének kidolgozásába, amelyeket Bukovszky László  kormánybiztos kérdőív segítségével keresett meg. A települések és településrészek kisebbségi nyelvű neveinek listája a helyi nevek általános és bevett formáin alapul.

Az elfogadott kormányrendelet jogi kötelezettségeket és lehetőségeket vezet be az önkormányzatok számára a nemzeti kisebbségekhez tartozók nyelvi identitásának megőrzése érdekében. Ez pozitív jelzés a kisebbségek számára, mivel az új rendelet mind de jure, mind de facto a gyakorlatba ülteti a 2011-ben meghatározott 15%-os küszöbértéket. A nemzeti kisebbségek törvényes nyelvi jogainak biztosítása a hatóságok feladata lesz, ezért remélhetőleg proaktívan fognak eljárni a kisebbségek igényeinek kielégítése érdekében. Ez lehetőséget ad a kisebbségeknek arra, hogy a lehető legjobban kihasználják a törvény által biztosított jogaikat. A Kormányhivatal, valamint a biztos hivatala szakértői és módszertani segítséget nyújt az új önkormányzatoknak és hatóságoknak, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kialakítani a pályázati gyakorlatot.

A népesség számának alakulása nemzetiség szerint

települések

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [629.80 KB]