Könyvajánló Szabadidő

80 nap alatt a Föld körül

Verne Gyula

A Nyolcvan nap alatt a Föld körül (Le Tour du monde en quatre-vingts jours) Jules Verne Franciaországban 1873-ban megjelent, világszerte népszerű klasszikus kalandregénye. A mű Utazás a Föld körül címmel is megjelent.

A történetben Phileas Fogg, londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. A világot körbeutazó, különös utazás tétje 20 ezer font. Erre az akkoriban nehezen megvalósítható, különleges utazásra lehetőséget biztosított már a közlekedés forradalma.

Az új közlekedési eszközök: a vasút, a gőzhajó lerövidítette a távolságokat.

Ez a regény az egyik legismertebb Verne alkotásai közül. 2004-ben megfilmesített, modernizált változatát a lenti linken éritek el! Mint minden jobb történetet, ezt is rajzfilmesítették „80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal” címmel. A rajzfilm verzió 52 részes

Magyarul először 1876-ban a Franklin Társulat adta ki Szász Károly fordításában, majd 1892-ben Győry Ilona fordításában jelent meg.

Kiemelkedő művei között szerepel a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció.

Bármelyiket olvassátok el a nyár folyamán, izgalmas kalandokban lesz részetek!

„Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein.”
– Jules Verne

Around the World in 80 Days
amerikai-német-ír-angol kalandfilm, 115 perc, 2004