Felhívások Világirodalom

A modern dráma. Ibsen: Nóra

A Miskolci Nemzeti Színház vendégelőadásában tekinthető meg februárban a Komáromi Jókai Színház színpadán a Henrik Ibsen „Nóra” című világhírű művéből készült Babaház című előadás.

Nóra és Helmer házasok. Szeretik egymást. Mindenük megvan: pénz, pozíció, gyerekek, bár a pénz és a pozíció inkább Helmeré, Nórának maradnak a gyerekek. Amikor Helmer tudomására jut egy régi bűn, amit Nóra – férje érdekében – elkövetett, a megértés legcsekélyebb szándéka nélkül taszítja el feleségét magától. Nóra ekkor jön rá, hogy házassága nem igazi szövetség, ő maga pedig csupán díszes keret férje portréján. Összecsomagol, és gyerekeit hátrahagyva, elhagyja családját.

Ennyi a történet, amit Ibsen 1879-ben megírt. A polgári közönség felháborodott, a női emancipáció hívei lelkesedtek. Európa-szerte vitáktól volt hangos a sajtó és a színházi nézőtér. Elhagyhatja-e egy anya a gyermekeit? Mit vár el a társadalom egy nőtől és mit bocsájt meg egy férfinak? Inkább nők és férfiak vagyunk, női és férfiszerepekkel, vagy elsősorban emberek és egyenlők?

A világ szerencsére változott a Nóra ősbemutatója óta, és Ibsen kérdésfelvetése is jócskán megelőzte saját korát. De vajon a mi korunk meghaladta-e már Ibsent?

fordította: Kúnos László

Helmer: GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas
Nóra: CZAKÓ JULIANNA
Rank doktor: GÁSPÁR TIBOR Jászai-díjas, Érdemes Művész

Jegyet válthatnak személyesen a színház pénztárában, vagy foglalhatnak e-mailben: tiket@jokai.sk, berlet.jokai@gmail.com és telefonon: +421 35 7908 112, +421 35 7908 113.
Online jegyvásárlási lehetőség: https://jokai.interticket.sk/

Előadások:

2023. február 10. 19:00
február 11. 19:00
február 12. 15:00
február 16. 19:00
február 17. 19:00
február 18. 19:00
február 19. 17:00

Kapcsolódó:

A modern dráma. Ibsen: Nóra • Távoktatás magyar nyelven

Tanár: Tóth Ágota
Magyar nyelv és irodalom, középiskola 3. osztály

%d bloggers like this: