Hazai hírek Technológia

Kipróbálható az új elektronikus gépjárművezetői vizsga

2023. április 1-jétől a gépjárművezetői alkalmassági vizsga részét képező elméleti vizsga teljesen új módon – elektronikusan, teszteléssel – fog zajlani.

gépjárművezetői alkalmassági vizsga Az elméleti vizsga lebonyolításának részleteit a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának 9/2009 sz. rendelete a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának 29/2020 sz. rendeletével és a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának 273/2022 sz. rendeletével módosított közúti közlekedési törvény végrehajtásáról, amely 2023. április 1-jén lép hatályba.

Az elméleti vizsgát a vezetői engedély szükséges csoportjától függően külön-külön, elektronikus úton, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által készített kérdésadatbázisból véletlenszerűen generált kérdéseket tartalmazó teszt segítségével kell lebonyolítani az egyes kerületi közlekedési felügyelőségeknél található vizsgatermekben. Minden teszt 40 kérdésből áll, amelyek tíz részre oszlanak. Minden egyes kérdésre 1, 2, 3 vagy 4 pont jár, a helyes válaszok maximális összpontszáma 100 pont. Minden tesztkérdésre három válasz adható, amelyek közül csak egy helyes. A pályázó akkor teljesíti a sikeres elméleti vizsgát, ha legalább 90 pontot ér el. A vizsga időtartama 30 perc.

A vizsga során a helyes válaszokat a megfelelő sor fölé húzva, vagy a billentyűzeten a megfelelő A, B vagy C betű megnyomásával jelölheti. A kérdések között a billentyűzet nyílbillentyűivel lépkedhet. A teszt automatikusan véget ér, amikor a 30 perces időkorlát letelik, vagy a „Teszt vége” gomb kiválasztásával, és a teszt pontszáma megjelenik, a helyesen megjelölt válaszok zölddel, a helytelenül megjelöltek pedig pirossal vannak kiemelve. A megfelelő kérdésre kattintva megjelenik a kérdés és a kérdésre adott válaszok, a helyes válasz zöld színnel kiemelve.

MEGJEGYZÉS

A lenti elektronikus teszteket a vezetői engedélyt kérelmezők és a jártassági vizsgára jelentkezők segédeszközeként teszik közzé, hogy lehetővé tegyék az elektronikus tesztek gyakorlati kipróbálását, a válaszok megjelölését és a kérdések vagy kérdéscímek közötti navigációt, és a tesztek sikeres teljesítése nem jogosít fel a vezetői engedély megszerzésére vagy visszavonására.

A gépjárművezetői tesztet a zászlóra kattintva tudjuk elindítani.