Hazai hírek Oktatás

350 euró tablet vagy laptop vásárlására

tablet vagy laptop
Image by Anil sharma from Pixabay

Lesznek olyan tanulók, akik 350 eurót kapnak tablet vagy laptop vásárlására. A pénzt a tervek szerint az elsős középiskolások és a szociálisan hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek kapják.  Az informatikai minisztérium 152 000 általános és középiskolás diák számára kísérleti projektet indít az iskolások digitális készségeinek fejlesztésére. A pszichológusok a lehetséges kockázatokra is figyelmeztetnek.

A statisztikák szerint csaknem 110 000 diáknak nincs otthon számítógépe vagy hasonló berendezése. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyről az RTVS-nek a Digitális Koalíció elnöke, Mário Lelovský számolt be. Az informatikai minisztériummal közösen úgy döntöttek, hogy a régi uniós támogatásokat használják fel. A minisztérium szerint minden középiskolai elsős automatikusan 350 eurós juttatást kap majd egy új táblagép vagy laptop beszerzésére.

„Ezek a diákok a járvány idején hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályba jártak. Most már nincs módjuk arra, hogy bepótolják, amit elmulasztottak, és tovább lépjenek magasabb oktatási szintekre, ahol elvárás az önálló házi feladat, az internetes munka” – magyarázta Lelovsky.

A támogatásra a szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó, más középiskolai első osztályba járó gyerekek szülei is pályázhatnak.  „Összesen 152 000 gyermek részesülhet digitális támogatásban. Vagyis a középiskolában minden negyedik, az alapiskolában pedig minden ötödik tanuló kaphatja meg a digitális támogatást” – mondta Veronika Remišová beruházási miniszter.

A pályázatot az Informatizációs Főosztály munkatársai fogják elbírálni. Aki megfelel a feltételeknek, egy kódot és egy ajánlatot kap, hogy mely üzletekben vásárolhatja meg a számítógépet vagy táblagépet. A projektre 65 millió eurót különítettek el. Robert Krause pszichológus nagyra értékeli a szegény gyerekek esélyegyenlőségének ilyen mértékű kiegyenlítését. Ugyanakkor figyelmeztet a lehetséges negatívumokra is. „Érthető, hogy sok szülő is elgondolkodhat azon, hogyan lehet a tabletet esetleg pénzzé tenni, esetleg az értékesítés más formáihoz folyamodni” – véli Krause.

Amit még sok hátrányos helyzetű családnál meg kell oldani, az az internet-hozzáférés.

https://digitalnyziak.sk/ziaci/

Digitálny žiak