Szabadidő

Paprikajancsi mosogat

Paprika Jancsi, akit néha Paprikajancsi néven is emlegetünk egy európai népi bábfigura. Álla előreugrik, bajuszos, vagy bajusztalan szemtelen sihederarca van, sipkát és kaftánszerű kabátot visel, kezében gyakran bot, palacsintasütő, vagy fakanál van. Durva humorú, verekedős, de jólelkű figura, a szegények és bajban lévők védelmezője. Általában anyjával együtt szerepel és egy fehér házinyúl kíséri.

Valószínűleg itáliai eredetű, az olasz nyelvű komédiákban Pulcinello néven szerepel. Garay János említette először, 1843-ban egy cikkében, amely a Regélő című folyóiratban jelent meg, mint a magyar „policinellót”. (Pulcinello vagy Pulcinella középkori eredetű európai bábfigura, akit nagy orra vagy tréfái tehetnek hasonlóvá Paprika Jancsihoz.) A figura Garay korában már jól ismert lehetett. Pulcinello a Commedia del’arte rögtönzött színjáték egyik állandó szereplője. Modora kissé durva, humora vaskos, gyakran keveredik verekedésekbe, de a jó ügyet szolgája. Általában édesanyjával együtt jelenik meg. A fent összegzett tulajdonságok nagy részét a magyar Vitéz László bábfigura is mutatja.

Pulcinella

Modern kori megszemélyesítője Bartha Tóni. (Bábkomédiái: Paprika Jancsi, Paprika Jancsi visszatér, Paprika Jancsi messze jár, Paprika Jancsi csúzlizdája.) Paprika Jancsival szinte azonos népi bábfigura Vitéz László, aki később tűnhetett fel (a 20. század elején már hagyományként emlegették).

Esik az eső, süt a Nap,
Paprikajancsi mosogat.
Hát az öreg mit csinál?
Hasra fekszik, úgy pipál,
Eltörött a pipája,
János bácsi csinálja.

A magyar Paprika Jancsi

Paprikajancsi Első írásos említésére 1843-ban, a Regélő c. folyóiratban került sor, de valószínűleg már korábban is a vásári látványosságok része volt, figuráját a népet szórakoztató bohóccal azonosították. Paprika Jancsi karaktere szorosan kötődik Vitéz László figurájához, aki szintén a népi bábjátékok állandó résztvevője. Paprika Jancsi a mesékben, bábjátékokban, mondókákban máig rendszeresen feltűnik, karaktere a vidám nevetés, az önfeledt szórakozás fontosságát hirdeti.

Paprika Jancsi rendszeresen feltűnt az egykori TV Maci oldalán, az esti mese bevezetőjében, zárásában. Az 1960-as és ’90-es évek között felnőtt gyerekek mind emlékezhetnek rá, hogy TV Maci és Paprika Jancsi velük együtt nézték az esti mesét…

 

Paprikajancsi
Pulcinella kifestő