Hobbi Szabadidő

A kalligrafikus írás

Kalligráfiának a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írás a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírás, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben. Időigényes, elmélyülést igénylő műfaj, amely türelemre is tanít.

A lényeg, hogy a kezdetekben légy elnéző magaddal szemben, ha hibázol. Szépírás tanuláskor sok-sok éve berögződött mozdulatokat kell az agynak felülírni, ami nem könnyű. Természetes, hogy a betűformákra koncentrálva eltéveszted a sorrendet, kihagysz például egy-egy betűt.

kalligrafikus írás
Copperplate

Érdemes a klasszikus angol folyóírással (Copperplate) kezdeni, mert ez egy szigorú szabályrendszerrel rendelkező stílus, amit ha megtanulsz, nagyon jó alapjaid lesznek. Megtanulhatod általa, hogy a betűk ugyanolyan magasak, jobbra dőlő irányúak, és szép karcsú, magas, elegáns felirat készíthető a segítségével.

Nagyon fárasztó az elején az, hogy sok mindenre kell figyelni. Elfáradhat a kezed is, de az agyadnak még nehezebb dolga van. Az eddig berögződött írásmozdulatot, írásképet kell felülírni. Egy új készséget kell elsajátítani. Egy új eszközt kell megtanulni kezelni, az ecsetfilcet. Ha nehezen tudsz egyszerre sokfelé figyelni, akkor lehet, hogy neked nehéz dolgod lesz, de ne aggódj, vannak fokozatok, én biztos vagyok benne, hogy mindenki képes megtanulni a szép folyóírást.