Felhívások Hazai hírek

Holnap nyílt nap az alsószeli gőzmalomban

Pedagógusok számára terepfelderítésnek is kiváló program: egy érdekes hely, ahová iskolai kirándulást, tanulmányutat szervezhetnek.

A Galántai Honismereti Múzeum 2023. március 18-án, szombaton szeretettel várja az érdeklődőket az alsószeli malomba. Megtekinthető lesz Az alsószeli gőzmalom című állandó kiállítás a földszinten, illetve bejárható lesz a teljes épület. A malom 10:00-tól 15:00-ig lesz nyitva. A belépés ingyenes.

A Nagyszombat Kerületi Önkormányzat 2019-ben vásárolta meg a malom épületét Alsószeli községben (Galántai járás) és annak felújításával fontos technikai műemlék megmentéséhez járult hozzá. Az épületet a Galántai Honismereti Múzeum felügyeli és a gőzmalmok történetét bemutató állandó kiállítást nyitottak meg a földszinten. A többi terem gyűjteményi raktárként fog szolgálni.

Az alsószeli malom 2023. március 18-án, szombaton 10:00 és 15:00 között ingyenesen látogatható.

Az alsószeli gőzmalmot 1922-ben építette a Kajos és társai részvénytársaság. A malom 1923-ban kezdte meg működését, a részvényesek nagy része Alsó- és Felsőszeli lakos volt. A berendezést az Európa-szerte ismert budapesti Ganz gépgyárból szerezték be, sajnos ezek a tárgyak nem maradtak fenn.

 

Kapcsolódó:

A kiállításról készült felvételek megtekinthetők ITT.

Alsószeli főutcáján áll az egykori gőzmalom épülete (forrás: TASR)
%d