Oktatás

Megéri egy iskolásnak használt laptopot venni?

ChatGPT
ChatGPT

Megkérdeztük a mostanában annyira népszerű mesterséges intelligencia programot, a ChatGPT-t, hogy mi a véleménye a használt, de felújított számítástechnikai eszközök alkalmazásáról, ha iskolás felhasználó számára keresünk notebookot.

A ChatGPT ezt az elég terjedelmes választ adta:

Amikor notebookot (laptopot) akarunk vásárolni iskolás számára, számos előnnyel járhat, ha nem a legújabb modellek közül akarunk választani. Az alábbiakban felsorolunk néhány paramétert, ami segíthet a választásban:

  1. Költséghatékonyan válasszunk: Használt notebook általában jóval olcsóbb, mint az új, így jelentős költségeket lehet megtakarítani. Ez különösen akkor előnyös, ha szűkös a költségvetés.
  2. Olyat vegyünk, ami kielégíti az iskolai igényeket: Az iskolai munkához és tanuláshoz általában nem szükséges a legújabb és legdrágább hardver. Egy közepes teljesítményű használt laptop tökéletesen alkalmas lehet a böngészésre, szövegszerkesztésre, prezentációk készítésére és egyéb alapvető iskolai tevékenységekre.
  3. A környezetvédelem is fontos: Használt notebook vásárlásával hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is. Új laptopok előállítása sok erőforrást igényel, míg egy már meglévő laptop újrahasznosítása kisebb terhelést jelent a környezetre.
  4. Nagyobb a kínálat: Használt laptopok piacán szélesebb választékból válogathatunk, mivel nem vagyunk korlátozva az aktuális új modellekre. Ez lehetővé teszi, hogy olyan laptopot találjunk, amely megfelel az igényeknek és a költségvetésnek.
  5. Felújított prémium vagy üzleti kategória vagy vadiúj: Ha egy iskolás korú gyermeknek veszünk laptopot, figyelembe kell venni azt is, hogy nem a legfelelősebb, legkíméletesebb bánásmódban lesz a gépnek része. Egy pár éves prémium vagy üzleti kategóriájú laptop sokkal többet kibír, mint a hasonló áron elérhető, de sokkal gyengébb minőségű új laptop.

ChatGPTAmikor laptopot vásárolsz, a ChatGPT szerint figyelembe kell venni pár fontos szempontot:

  • Állapot: Ellenőrizd az állapotát, különös tekintettel a kijelzőre, billentyűzetre, akkumulátorra és portokra. Győződj meg róla, hogy minden fontos funkció működik megfelelően.
  • Garancia: Ha lehetséges, válassz olyan eladót vagy boltot, ahol van garancia a termékre. Ez segít megvédeni magad a váratlan problémák ellen.
  • Hardver specifikációk: Próbálj meg olyan laptopot választani, amelynek specifikációi megfelelnek a gyermek iskolai igényeinek. Fontos, hogy megfelelő processzorral, elegendő memóriával és tárhellyel rendelkezzen.
  • Operációs rendszer: Győződj meg arról, hogy a notebook rendelkezik olyan operációs rendszerrel és szoftverekkel, amelyekre az iskolában szükség lesz.
  • Frissítési lehetőségek: Vizsgáld meg, hogy a kiválasztott laptop esetlegesen bővíthető-e (pl. RAM vagy tárhely frissítése), mivel ez növelheti a gép élettartamát és teljesítményét.

Összességében tehát a ChatGPT szerint a használt notebook vásárlása sok előnnyel járhat, de fontos az alapos kutatás és értékelés is a megfelelő választás érdekében.

ChatGPT
A ChatGPT szerint használt laptop vásárlásával hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez is.

Ezt már a szerkesztők teszik hozzá a ChatGPT szövegéhez:

Jó tudni, hogy a Windows 10 operációs rendszer támogatása 2025. október 14-én le fog járni. A jelenlegi, 22H2-es verzió lesz valószínűleg a Windows 10 utolsó verziója, de az összes kiadás továbbra is támogatott marad a havi biztonsági frissítések kiadásával az említett időpontig. Amikor egy operációs rendszer támogatása lejár, számos potenciális probléma és kockázat jelentkezhet a felhasználóknál. A támogatás lejárásával a Microsoft már nem fog kiadni biztonsági frissítéseket és javításokat a rendszerhez. Ez azt jelenti, hogy az esetleges újabb biztonsági réseket nem javítják ki, és a felhasználók sebezhetővé válhatnak a kibertámadások és rosszindulatú szoftverekkel szemben. Meg kell azonban jegyezni, hogy az operációs rendszerek támogatásának dátuma változhat, ha túl sok felhasználó gépén fog még az futni az eltervezett időpontban.

Amikor laptop vásárlására adjuk a fejünket, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Ilyen például a képernyő átmérője és felbontása. A képátmérő a hordozhatóság szempontjából fontos, a felbontás pedig az olvashatóság, a képélesség egyik alapja. Ne vegyünk laptopot FHD-nál (1920×1080) kisebb felbontással, és a háttértár mindenképpen SSD technológiájú legyen.  A processzoroknál nemcsak a fejlettségi fokuk, a generáció fontos, nagyok a különbségek a teljesítményorientált és az üzemidőre optimalizált gépek között.

Az „U” jelzésű processzorok általában alacsonyabb teljesítményt kínálnak, mint az asztali vagy teljesítményorientált laptop processzorok. Ennek oka, hogy alacsonyabb hőleadást és energiaköltséget céloznak meg, hogy optimalizálják a hordozható eszközök akkumulátor-üzemidejét. Az „U” jelzésű processzorok TDP-je (Thermal Design Power) jellemzően alacsony értékű, ami azt jelenti, hogy kevesebb hőt termelnek és kevesebb energiát fogyasztanak. Ez lehetővé teszi a vékonyabb, könnyebb laptopok tervezését, amelyekben a hűtés és az energiahatékonyság a fontos szempont. Ezek nem elsősorban a nehéz grafikai vagy számítási feladatokra lettek tervezve, hanem inkább az energiatakarékos mindennapi feladatokra. Az „U” processzorokkal ellátott gépek általában csak integrált grafikus vezérlőt tartalmaznak, ami elég a könnyebb multimédiás és irodai munkavégzéshez. Ha magasabb szintű grafikus teljesítményre van szükség, akkor a dedikált grafikus kártyákat tartalmazó laptopok lehetnek alkalmasabbak.

Az „M” sorozatú processzorok szintén mobil processzorok, de általában magasabb teljesítményt nyújtanak, mint az „U” sorozatúak. Ezek a processzorok alkalmasak lehetnek olyan hordozható számítógépekhez, amelyek nemcsak hosszú akkumulátor-élettartamot kívánnak, hanem a közepes vagy akár a nagy teljesítményt is igénylik. Az „M” sorozatú processzorok általában nagyobb energiafogyasztással járhatnak, mint az „U” sorozatúak, de cserébe magasabb teljesítményt kínálnak.

Fontos megjegyezni, hogy az AMD jelölési rendszere folyamatosan változhat, és az egyes processzorok jellemzői és teljesítménye is eltérő lehet. Érdemes mindig az aktuális termékinformációkra támaszkodni, ha konkrét termékekkel kapcsolatban szeretnénk információt szerezni.

A választás a felhasználási szükségletektől és prioritásoktól függ. Ha tehetjük, mindenképpen válasszunk olyan notebookot, számítógépet, amihez az üzlet Windows 11 operációs rendszert ad.

furbifyA gútai furbify s.r.o.  olvasóinknak egy 5% kedvezményre jogosító kupont ajánl fel, amelyet notebook és asztali PC vásárlásánál tudnak igénybe venni. A kedvezmény mindenki számára elérhető december 31-ig.
A kód: MISKOLA5 (a furbify.sk webáruházban váltható be a laptop és/vagy PC vásárlása során).

 

%d bloggers like this: