Felhívások Hazai hírek

Múzeumok éjszakája Galántán

A Galántai Honismereti Múzeum ismét bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája összeurópai programsorozatba. Ezúttal a Városi Művelődési Központtal együttműködve szervezik a programokat a város három nevezetes pontján: a múzeum főépületében kiállításmegnyitóra, a reneszánsz kastélyban előadásra, a neogótikus kastélyban koncertre és tűzzsonglőrök bemutatójára kerül sor, és veterán autók is láthatóak majd a két kastély körül. A programokra 13:00-tól 22:00-ig várják a látogatókat. A belépés ingyenes.

MúzeumokA Múzeumok Éjszakája rendezvény a 2005-ös indulása óta minden évben számos látogatót vonz Európa különböző múzeumaiba és galériáiba. A Galántai Honismereti Múzeum a kezdetek óta bekapcsolódik ebbe a rendezvénysorozatba és évről évre izgalmas programokkal várja a látogatókat. Idén ismét a Városi Művelődési Központtal együttműködve szervezték az eseményeket a város három jellegzetes helyszínére kora délutántól késő estig. A programok 13:00 órától 22:00-ig tartanak.

Fogászat történetét bemutató kiállítás

A MinDENT a fogakról című kiállítás témája a sztomatológia. A tárlat egy 20. század második feléből származó fogászati rendelő berendezését és a szájhigiénéhez kötődő tárgyakat vonultat fel. A kiállított tárgyak egy része Dr. Molcsányi Gyula, az első galántai fogorvos hagyatékából való. A vernisszázs és a Múzeumok éjszakája programsorozat hivatalos megnyitója a Galántai Honismereti Múzeum épületében lesz 17:00 órától. A múzeum 16:30-tól 22:00-ig ingyenesen látogatható.

Mária ikonok – előadás

A reneszánsz kastély nyitja ki elsőként a kapuit a látogatók előtt. 13:00 és 14:00 órakor már tárlatvezetéseket tartanak, majd 18:30 órakor kezdődik PhDr. Hana Kližanová Mária ikonokról szóló szlovák nyelvű előadása. A kastély 13:00 és 22:00-ig ingyenesen látogatható.

Koncert és tűzzsonglőrök a neogótikus kastélyban

Az esti programok a neogótikus kastélyban folytatódnak. Az északi szárnyban 20:00 órakor kezdődik Karmen Ferenciová koncertje, a déli toronyban 18:00, 19:00, 20:00 és 21:00 órai indulással tartanak tárlatvezetéseket. A programsorozatot a Falcom Swing show tűzzsonglőrök bemutatója zárja 21:00 órakor a kastély udvarán.

A délután és este folyamán veterán autókat is megtekinthetnek a látogatók a reneszánsz kastély előtt és a neogótikus kastély udvarán. A belépés mindegyik programra ingyenes.

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.

www.muzeumgalanta.sk/hu/

www.facebook.com/muzeumgalanta