Kitekintő Vélemény

Négyhetes máltai szakképzésen vettek részt a komáromi diákok

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola 38 diákja két turnusban, négy héten át fejleszthette szakmai képességeit Máltán. Az iskola beszámolója:

„Az Erasmus+ programban ismét sikeres projektet sikerült lebonyolítani. A külföldi szakmai gyakorlat célja a minőségi szakképzés volt. Diákjaink idegen környezetben, az angol nyelvet használva váltak a máltai vállalatok szerves részévé.

Négy héten át végeztek szakuknak megfelelő munkát, így betekintést nyertek több nemzetközi vállalat működésébe. Az elsős és másodikos szakácsok egy négycsillagos szálloda éttermében tapasztalták meg a reggeli sürgés-forgást, és a délelőtti nassolnivalók elkészítésének fortélyát.

A kereskedelmi akadémia, valamint a kereskedelmi és információs szolgáltatások – nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok szak diákjai adminisztratív munkaerőként dolgoztak nemzetközi könyvelői irodákban, ingatlanügynökségnél, cégalapítással foglalkozó vállalatoknál, angol nyelviskolákban, utazási irodában és reklámügynökségnél.
Értékes tapasztalatot szereztek a máltai Nemzeti Filharmónia, a Nemzeti Régészeti Múzeum, a Nemzeti Könyvtár, valamint kisebb színházak marketingrészlegén is. Felelősségteljesen végezték a rájuk bízott szervezési és propagációs feladatokat, legyen szó jegyfoglalásról és értékesítésről, reklámanyag készítéséről és terjesztéséről, vagy weboldalszerkesztésről. Emellett nyilvántartásba vették a régi és új dokumentumokat, újságcikkeket, feljegyzéseket és régészeti leleteket, természetesen a megbízott tanácsadó felügyeletével és irányításával.

A júniusi, valamint a szeptemberi csoport résztvevői szabadidejükben megismerkedhettek Málta gazdag történelmével, természeti kincseivel, műemlékeivel és kulturális eltéréseivel.
Angoltudásuk gyarapítása mellett nagyon sok új szakmai tapasztalatot és barátot szereztek, és bizonyították, hogy a komáromi szakmai oktatásban résztvevők külföldön is megállják a helyüket.”

Hajabács Andrea projektkoordinátor