Felhívások Hazai hírek

A „Lámpafénynél“ idén is sok mindenre fény derül a múzeumban

A Pro renovatione Alapítvány, valamint a Galántai Honismereti Múzeum Galánta Város pénzügyi támogatásának köszönhetően úgy döntött, hogy a 2020-as évben több éves szünet után újra feleleveníti a történelem iránt érdeklődők számára a „Lámpafénynél” című rendezvényt. A korai esti órákban zajló vetítéssel egybekapcsolt előadássorozat idén 4 alkalommal tár fel további érdekességeket a város és lakosai egykori életéből.

Az előadók beavatnak kutatómunkájuk rejtelmeibe és beszámolnak sok olyan figyelemre méltó tényről, amelyek terjedelmüknél fogva már nem kerülhettek be „Az Esterházyak fraknói ifjabb ága” című könyvbe.

A rendezvény első előadására március 5-én kerül sor a múzeum épületében. Öt órától Mgr. Arch. Rastislav Petrovič, a műemlékvédelmi hivatal munkatársa ismerteti részletesen a galántai Esterházy emlékek történetét.

A következő előadás az országos szinten zajló MÚZEUMOK ÉS GALÉRIÁK ÉJSZAKÁJÁN, a múzeum által szervezett gazdag program részeként fog elhangzani május 16-án. Ennek témája eltér a feljebb felvázolt témakörtől. Pekarovič úrnak köszönhetően a hallgató pár óra erejéig a régi Galánta utcáin találja magát. Az állomástól a kastélyokig vezető képzeletbeli séta során nemcsak az eltűnt épületekről hangzik el sok érdekesség, hanem a bennük élő emberekről, az akkori éttermekről, üzletekről is. Szeptemberben ismét visszatérünk az idei év fő témájához – az Esterházyakhoz. Az ő birtokaikról Galántán és környékén az újkorban Strešňák Gábor, a Szenci Városi Múzeum igazgatója számol be.

A rendezvény idén Bukovszky László történész, levéltáros, kisebbségi kormánybiztos előadásával zárul októberben, akitől az Esterházy család további sorsáról hallhatunk a XX. században.

Lámpafénynél
Az előadások pontos időpontjairól a város és a múzeum honlapján (www.muzeumgalanta.sk), illetve a múzeum FB oldalán lehet értesülni. További információkért forduljon bizalommal a múzeum munkatársaihoz az alábbi telefonszámon: 031/780 5535.

Felkeltette érdeklődését a rendezvény? Érdekli a város története? Iratkozzon fel hírlevelünkre!