Oktatás

Smart Home – Új irányzatok a szakképzésben

Építészeti szakképesítést szerezhetnek az ógyallai Építőipari Szakközépiskola diákjai, a képzés rugalmasan alkalmazkodik a legújabb trendekhez és az energiahatékony épületek iránti egyre növekvő kereslethez. Az iskola célja, hogy lehetővé tegye a diákok számára olyan képesítés megszerzését, amelyeknek köszönhetően nagyobb eséllyel érvényesülhetnek a szlovákiai, valamint az európai munkaerőpiacon.

Az építészet nemcsak a téglákról, betonkeverésről, vagy az épületek tervezéséről szól. Magában foglalja a programozást, a telepítést és az ún. intelligens házak (Smart Home) működtetését is.

Az Erasmus + projektnek köszönhetően az ógyallai szakközépiskola a klasszikus osztályokból a valós üzleti életbe helyezi át az oktatást Szlovákiában és külföldön is.

Szlovákiában a Loxone Hanna cég kizárólagos képviselőjével működik együtt az iskola, a cég a nyitrai régióban az intelligens házak programozásával és telepítésével foglalkozik. Külföldön is sikerült partnert találniuk. Olyan képzési központot kerestek, amely lehetővé teszi a szakmai gyakorlat megszerzését a Loxone rendszerben. A németországi Vitalis Schkeuditz céggel sikerült hosszútávú együttműködésben megállapodniuk. A közös munka eredményeként a diákok háromhetes angol nyelvű szakmai gyakorlaton vehettek részt.

A diákok első, 27 fős csapata értékes gyakorlati készségeket és ismereteket szereztek a külföldi vállalatnál. Megtanulták, hogyan kell megoldani a technikai problémákat, váratlan kihívásokkal szembenézni és csapatban dolgozni. Megtapasztalhatták, milyen érzés az, amikor a munkahelyükön a világ minden tájáról érkező kollégákkal találkoznak.

Elégedetten nyugtázták, hogy bár több ezer kilométer választja el őket egymástól, más nyelvet beszélnek és eltérő a bőrszínük, mégis egyesíti őket a tudás iránti vágy, a felfedezés öröme.

A három hét alatt rengeteg élménnyel gazdagodtak és sok tapasztalatot gyűjtöttek a diákok. A szakmai gyakorlat sikeres elvégzéséről szóló oklevél mellett új barátokat is szereztek, és a jövőben kamatoztathatják mindazt, amit megtanultak. (mk)

Smart Home