Egyéb kategória

Az OTP bank kivonul, de ez az ügyfeleket nem érinti

Az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával.

Az OTP Bank eladja a szlovákiai vállalatban fennálló 99,44 százalékos részesedését a belga KBC Banknak – közölte az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az MTI híre szerint a tranzakció pénzügyi zárása a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek – a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az OTP Banka Slovensko továbbra is eleget tesz a piacon vállalt kötelezettségeinek, az ügyfeleknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem

– áll a közleményben.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – a közlemény szerint – elmondta: „az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni”.

Johan Tijs, a KBC Csoport vezérigazgatója azt emelte ki: „az OTP Banka Slovensko felvásárlása révén komolyan megerősíthetjük helyzetünket a szlovákiai piacon, továbbá kihasználhatjuk a méretgazdaságosság nyújtotta előnyöket ezen az erősen versenyorientált piacon” – áll a közleményben.

Arról, hogy az OTP szlovákiai leányvállalata eladásra kerülhet, először tavaly ősszel írt a szlovák sajtó. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség korábban azt írta: az OTP 2020 tavaszáig kivonul a szlovák piacról, mert piaci részesedését nem tudta 3 százalék fölé emelni. Az OTP Bank Nyrt. 2002-ben vált a szlovák leányvállalat többségi tulajdonosává, jelenleg részvényeinek 99,44 százalékát birtokolja, a fennmaradó rész kisrészvényesek tulajdonában van. A leányvállalat központja Pozsony, a pénzintézet Szlovákiában 62 kirendeltséggel rendelkezik. belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42 000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik meghatározó szereplője.

OTP bank