Kitekintő

Érthetőbben gesztikulálnak a kétnyelvű gyerekek

Több kézmozdulatot használnak, és ezekkel több információt közölnek, mint egy nyelven beszélő társaik.

Másként gesztikulálnak a kétnyelvű gyerekek, több kézmozdulatot használnak, és ezekkel több információt közölnek, mint egy nyelven beszélő társaik – állapították meg a Zürichi Egyetem kutatói.

Az eddig is ismert volt, hogy a kétnyelvű gyerekek máshogy kommunikálnak, például gyakrabban tisztázzák a félreértéseket és jobban reagálnak beszélgetőpartnerükre.

A Zürichi Egyetem kutatói a gesztikulációbeli különbségeket vizsgálták.

Elsősorban az ikonikus gesztusokat figyelték meg, tehát az olyan kéz- és karmozdulatokat, amelyek egy objektum formáját vagy sebességét szemléltetik. Ilyen például az ujjakkal egy olló vágómozgásának utánzása vagy a kéz egy gyors mozdulatával a nagy sebesség jelzése.

Stephanie Wermelinger és kutatócsoportja azt vizsgálta az óvodáskorú gyerekeknél, hogyan értelmezik és alkalmazzák az ikonikus gesztusokat. Az egynyelvű és kétnyelvű gyerekek csoportja a gesztusok megértésében nem, alkalmazásában azonban különbözött: a két nyelven beszélők jobban teljesítettek.

A résztvevő gyerekeknek egy „süket” bábunak kellett elmagyarázniuk, melyik játékot szeretnék tőle elkérni. A kétnyelvű gyerekek több kézmozdulatot használtak eközben, mint egynyelvű kortársaik. Érthetőbben gesztikuláltak, több információt közöltek a kívánt tárgy formájáról és mozgásáról. Ez sikeresebbé tette őket a kommunikációban: a bábu, vagyis az azt mozgató személy könnyebben felismerte, melyik játékra vágynak a gyerekek.

A kutatók eredményeikről a Developmental Science című szaklapban számoltak be.

A Do you understand what I want to tell you? című, 2019 októberében írt, 40 oldalas tanulmány ezen a linken érhető el. (https://osf.io/tynsa/)

Több kézmozdulatot használnak a kétnyelvű gyerekek